Руският външен министър Сергей Лавров постави под въпрос интензивното разполагане на американски биологични лаборатории в страни, съседни на Русия и Китай, както и нежеланието на САЩ да разкрие какви биологични експерименти се извършват в тези обекти. Коментарът на Лавров повдигна редица съмнения и въпроси сред международното общество.

Какво в крайна сметка правят американските биологични лаборатории в чужбина?

Според официална информация на Пентагона общо 15 са биологичните лаборатории около Русия и Китай. Според руски официални източници тайнствените биологични лаборатории на САЩ са разпръснати в бившите съветски републики и други съседни 27 страни. Доказано е, че само в Украйна има 15 американски биологични лаборатории, а в Грузия – 3 лаборатории и 11 по-малки изследователски институции. Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев разкри, че в момента са създадени над 200 лаборатории на САЩ по целия свят.

Китайският военен експерт Цао Вейдун посочи, че тъй като изследванията на американските лаборатории в чужбина са поверителни, другите страни няма как да не се запитат, какви точно вируси се изследват в тях. Дали ще навредят на здравето на околните страни или на човечеството? По думите на експерта, в САЩ са се случили няколко инцидента, свързани с безопасността в лабораториите, което подсилва съмненията и недоволството от подобни американски институции в чужбина.

Коментирайки темата говорителят на китайското Външно министерство Гън Шуан заяви, че местното население и съседните страни са изключително разтревожени, защото САЩ не изясняват функциите, целите и безопасността на своите биологични лаборатории в страните от бившия Съветски съюз. Съобщено бе, че хората в някои държави настояват силно за закриването на тези лаборатории. Гън Шуан заяви, че се надява САЩ да поемат отговорност, да обърнат внимание на загрижеността на останалите държави, живота и здравето на местните хора, да вземат практически мерки да намалят съмненията на международната общност.

http://bulgarian.cri.