Президентът Румен Радев коментира новия запис с глас, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов. В записа въпросният глас сипе псувни и обиди към държавния глава.

„Този разговор ясно показа, кой е поръчителят на цялата очерняща кампания която се води срещу президентската институция.

В паническите си опити за спасение премиера завлича със себе си партията си и всичките си съпартийци”, каза Радев.

Появи се нов аудио запис, за който се твърди, че е с гласа на Борисов

Относно продължаващите антиправителствени протести президентът сподели: „Упорството на кабинета и на главния прокурор само ескалира кризата”. Радев отново призова за оставка и добави: „Няма друг изход от ситуацията”.

„Винаги съм призовавал за спазване на законите. Когато министър-председателят системно гази законите, как очаквате от гражданите, които искат да си върнат държавата.

22-и ден на антиправителствени протести в страната

Преживяваме исторически дни,

хората са по площадите, набира се огромна обществена енергия и не виждам сила, която може да се противостои и затова този процес е необратим. Отдавна призовах и Борисов, и Гешев да си подадат оставката. Няма друг изход”, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта: „Тези протести отварят пътя към бъдещето на България”.

Във връзка с поисканото от главния прокурор становище на Конституционния съд за имунитета на държавния глава, Румен Радев посочи, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват. „Особено когато са ясни и еднозначни. Всеки, който използва Конституцията и законите за атаки на други институции, трябва да си носи своята отговорност“, заяви президентът Радев.

На въпрос дали е готов със служебно правителство държавният глава отговори, че професията му го е научила винаги да бъде готов.

„Служебното правителство е ясен конституционен инструмент.

И ако някой се страхува от Конституцията, това означава ли, че ние трябва да я отменим?“, заяви още държавният глава.

https://www.vesti.bg