Даниел Митов отново става външен министър, научи Епицентър бг. от свои източници в МС.

Малко по-късно дойде и съобщението от пресцентъра на правителството.

Тази вечер министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет.

В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Както малко по-рано Епицентър. бг написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска привечер първа оставка в служебното правителство на Димитър Главчев, като насочи гнева си към външния министър Стефан Димитров.

“Ако Главчев не смени Стефан Димитров, няма да има никаква подкрепа! “, закани се ядосано Борисов. 

По информация на Епицентър. бг  след тази гневна реакция на Борисов е започнало трескаво търсене на нов външен министър, което се увенчава с успех с посочването на Даниел Митов.

Изненадващо днес Борисов подложи на остра критика служебния външен министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за участието му във форума за сигурността в Черно море.

На среща със симпатизанти на ГЕРБ в кв. “Подуене” Борисов коментира поведението на двамата нови министри от кабинета на Главчев.

Фантастично се е представил ген. Запрянов за разлика от външния министър. В това правителство ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния – ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа! Ако иска да му чуе, ако иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази”каза с достатъчна острота Борисов.

Три часа по-късно Главчев чу Борисов и смени Стефан Димитров с Даниел Митов.

Кой е Даниел Митов

Даниел Митов е български политолог и политик, заместник-председател на ГЕРБ.

Роден е на 4 декември 1977 г.

Завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство. Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г.

През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии.

През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

През 2014 година Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисо.

От 13. 05. 2021 г. Заместник-председател на ПП ГЕРБ.

https://epicenter.bg