Повечето играчи в казуса с драстичното орязване на партийните субсидии искат да си направят реклама, а не наистина да променят системата. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на социологическа агенция „Галъп интернешънъл“.

Симеонов подчерта, че партиите са структури на гражданското общество, част от демокрацията, трябва да бъдат лекувани, а не постоянно бичувани. Той отбеляза, че самата идея за драстично намаляване на общественото е спорна и едва ли не това предложение съдържа презумпцията, че партиите са нещо лошо.

„Ние, гражданите, не сме експерти по финансиране на политически сили, за да решаваме този въпрос с референдум. Този въпрос е експертен и все пак трябва да се уважава волята на народа, но няма праг за задължителност на този референдум и сега политическата прослойка е призвана да реши размера, но вместо това си прави реклама са абсурдни ходове“, коментира социологът.

Първан Симеонов посочи, че партийните субсидии са нужни за най-малките партии и за навлизащите в системата.

„Ние искаме да ударим статуквото, но ще ударим най-малко виновните. Ние искаме да накажем големите, а ще накажем малките. Това решение е хазартно и моментално ДПС предлага няколко екзотични варианта, с един от които и ГЕРБ се съгласява. Но отпадането на тавана за финансиране от юридически и физически лица би могъл да носи и нещо добро – падането на маските. То може да означава прозрачност и изсветляване, но има и друг проблем – предложението на ДПС по-скоро цели да докаже дефекта на предложението на ГЕРБ и какво може да се случи, ако се отиде на този вариант на ГЕРБ“, каза още Първан Симеонов.

По думите му трябва да се намери оптимален вариант, тъй като субсидията е нужна най-вече на малките партии. Сред възможните варианти са диференциран подход и обезпечаване на медийните пакети, особено във време на кампания. Според Първан Симеонов по темата е необходим експертен дебат, защото не винаги това, в което мнозинството вярва, е добро за него.

„Не мога да се отърва от идеята, че повечето играчи в този казус просто искат да си направят реклама, а не наистина да променят нещата. Не мога да се отърва от усещането, че те сега помежду си ще търсят вариант да не направят драстична промяна, но да излязат от ситуацията с предполагаема чест“, каза още Симеонов.

Системата за финансиране на партиите трябва да бъде оптимизирана, а не радикално променяна заради някакви конюнктурни ползи, подчерта социологът.

Според Първан Симеонов българското общество заслужава по-подробен дебат по отношение на финансирането на партиите и не толкова резки движения в системата.

„Първоначално БСП постъпи по-скоро рекламно, стъпвайки на разкритията за повече взети от полагащите се пари. ГЕРБ в тази ситуация трябваше да отговори и го направи с радикален ход, който беше оправдан с резултата от референдума преди близо 3 години. На свой ред ДПС, в негодуванието си, подхвърли идеи за нула лева субсидия и настана популистка надпревара между трите основни партии, която завършва с глупост. Това е възможно най-нелепият начин да се обсъжда един толкова важен въпрос, какъвто е финансирането на партиите – с резки движения, с опити за рекламна изгода и позициониране, екзотични ходове, детински тропания с крак“, допълни социологът.

Първан Симеонов каза още, че финансирането на политическите партии е важна за обществото ни тема и политическият елит заслужава сериозно порицание за това, което прави, особено управляващите и ДПС, които са двигатели на този разговор.

http://epicenter.bg