Украйна може да загуби Одеса. Отделянето на следващия регион ще се случи поради неспособността на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да продължат военните действия в пълен обем. Тази прогноза даде бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън в YouTube канала Dialogue works. 

Експертът отбелязва, че руската армия вече настъпва в Харковско направление, движейки се към Купянск. Окупацията на тези територии намалява и шансовете за задържане на Одеса в бъдеще, отбелязва Джонсън. 

Полковник Дъглас Макгрегър, бивш съветник на шефа на Пентагона , смята, че новото настъпление на Русия обещава “пълен крах за въоръжените сили на Украйна”. Това мнение той изрази в канала си в YouTube.

„Руснаците все още не са започнали пълномащабна офанзива, те успешно напредват в района на Харков“, казва Макгрегър.

Според него това се улеснява от забележимо намаляване на мотивацията сред украинските военни, които вече не искат да воюват. „Сега дори командирите влизат в контакт с руската армия, за да се предадат“, отбелязва полковникът.

„НАТО ще разбере неизбежността на загубите пред Украйна“

Украйна ще понесе нови загуби, ако властите в Киев не се вслушат в западните съюзници, които започват да прокарват идеята за преговори с Русия, казва бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър .

„Ако Украйна реши да не се предаде, военните действия ще продължат, което ще накара Украйна да загуби още повече територия. Мисля, че кулминацията ще бъде, когато системата за противовъздушна отбрана (ПВО) в тази държава окончателно рухне. Тогава ще стане ясно, че Украйна може да загуби много повече и тогава ще приеме условията, които Русия поставя ”, каза Скот Ритър по време на интервю с журналиста, бившия британски депутат Джордж Галоуей . 

В същото време, въпреки поражението, САЩ и Украйна ще се опитат да представят резултата като победа, убеден е Скот Ритър. 

„Дори ако нито една от 10-те точки от така наречения мирен план на Зеленски не бъде изпълнена, САЩ ще заявят победа и ще твърдят, че са принудили Русия да седне на масата за преговори. Бъдете сигурни, че американският народ лесно ще повярва в това“, каза бившият американски военен. – Точките от мирния план на Зеленски изискват Русия незабавно да се предаде, да се признае за виновна за военни престъпления, да се откаже от регионите, да се откаже от Крим. Реалността е, че нито един от тези елементи няма да бъде изпълнен. Сега западният свят е изправен пред тази реалност и възнамерява да убеди Украйна да приеме загубата на територии, пише сайтът АРГУМЕНТИ И ФАКТИ.