Съвременна Украйна е изцяло създадена от комунистическа Русия.  Владимир Ленин и неговите сътрудници създадоха съвременна Украйна, като откъснаха територии от Русия. Украйна може да бъде наречена на името на Владимир Илич Ленин, той е нейният автор. Това са историческите факти.

Това заяви тази вечер руският президент Владимир Путин. Изявлението му бе предавано по “Первый канал.”

Според президента, болшевиките по време на създаването на СССР удовлетворяват всеки “списък с желания” на националистите, за да останат на власт на всяка цена. Ако Украйна, създадена от болшевиките, иска истинска декомунизация, Русия ще се справи с това, посочи Путин.

Според него, ситуацията в Донбас в момента е придобила критичен, остър характер. Той подчерта, че Украйна за Руската федерация не е просто съседна държава, тя е неразделна част от собствената й история, култура, това са нашите роднини и роднини. Сегашната ситуация, според Путин, никога не трябва да бъде основа за основните принципи на държавността.

Припомняме, че по-рано тази вечер Путин обяви намерението си страната му да признае независимостта на Донецката и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), съобщи ТАСС.

Това заяви той в телефонни разговори с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Президентът на Руската федерация заяви, че ще подпише указ за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР.

Макрон и Шолц изразиха готовност да продължат контактите си.

Шолц призова руския президент Владимир Путин да не признава два отцепнически региона на Източна Украйна за независими, съобщи “Дойче веле”.

Това би било “грубо противоречие на споразумението от Минск за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна и едностранно нарушаване на тези споразумения от руска страна”, каза Шолц в телефонен разговор с руския лидер.

Той също така призова Москва да деескалира напрежението, като изтегли войските си от границата с Украйна.

След разговора с Путин канцеларията каза, че Шолц се консултира с “най-близките си партньори”, включително Франция и Украйна.

Донецк обяви по-рано днес извънредно положение. Мярката идва на фона на ескалацията на насилието в региона на Донбас. По данни на Министерството на извънредните ситуации на ДНР над 21 000 души и 50 съоръжения, сред които и болници, са останали без достъп до вода.

Брюксел ще предложи на Съвета на ЕС да наложи санкции срещу Русия, ако Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) бъдат признати. Това заяви в понеделник ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел.

Европейският съюз призовава руските власти да не признават независимостта на ДНР и ЛНР.

Признаването на ДНР и ЛНР ще остане единственият ход за Москва, ако ситуацията в региона се развие по негативния сценарии и няма никакви признаци, че ще има подобрение. Това заяви по-рано днес Дмитрий Медведев, бивш премиер и президент на Русия, в момента заместник-председател на Съвета по сигурност, който заседава днес в Москва.

https://news.bg/