• Според помощника на руския лидер Юрий Ушаков в разговор с президента на Руската федерация шефът на Белия дом не обясни кои точно действия на Москва могат да доведат до санкции.

МОСКВА, 31 декември. /ТАСС/. Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън посочи възможността за пълен разрив на отношенията между двете страни в случай на въвеждане на обещаните „безпрецедентни санкции“. Това съобщи пред репортери в петък помощникът на руския лидер Юрий Ушаков.

Според него Байдън спомена в разговора, че „ако ескалацията продължи по украинската граница, западните страни ще предприемат мащабни санкции“, включително в икономическата и военната сфера.

“Но нашият президент веднага реагира на това, като каза, че ако Западът все пак реши да въведе тези безпрецедентни санкции при определени условия, тогава всичко това може да доведе до пълен скъсване на отношенията между нашите страни. И ще бъдат нанесени сериозни щети на отношенията на Русия с на Запада като цяло“, отбеляза дипломатът. Както каза говорител на Кремъл, Путин също изрази мнението, че по-късно подобни стъпки ще се разглеждат от потомците като грешка. „И вече бяха направени много такива грешки през последните 30 години и затова е препоръчително да не допускаме такива грешки в тази ситуация“, обобщи Ушаков.

Както отбеляза, американският президент не обясни какви точно действия на Руската федерация могат да доведат до санкции. „Не, не беше специално обсъждано“, отговори Ушаков на въпроса дали Байдън е обяснил за какъв вид „ескалация“ на руско-украинската граница, която може да доведе до санкции, става дума.

„Той [Байдън] спомена за така наречените мащабни санкции, за които мнозина вече говорят на Запад. Тази тема беше обсъдена и в предишния разговор [между президентите на Руската федерация и САЩ] на 7 декември и на това нашият президент даде ясен отговор, че това би било голяма грешка, която, естествено, може да доведе до пълен скъсване на отношенията“, добави говорителят на Кремъл. Той отбеляза, че “това е много сериозен въпрос”. В същото време, подчерта Ушаков, същността на настоящия разговор не е в това, а в продължаването на обмена на мнения по онези въпроси, които „сериозно вълнуват Русия“.

Журналистите уточниха и какво имат предвид, когато говорят за предполагаемо възможно „скъсване на връзките със Запада“. „[Това] не предполага нищо, защото не знаем какво представляват „мащабните санкции“, но знаем, че това ще бъде колосална грешка, която може да доведе до най-сериозните последици“, обясни говорителят на Кремъл. „Надяваме се, че това няма да се случи, за тази цел ние, американците и другите западни държави започваме преговорен процес по три направления. За това ние работим и за това нашите президенти постигнаха споразумения, които по принцип сме [какво ] ние сме доволни“, обобщи той.

Както отбеляза Ушаков, Байдън увери Путин, че Вашингтон не възнамерява да разгръща нападателни ударни оръжия в Украйна. „Основният момент, който прозвуча от американска страна по време на този разговор, беше, че президентът Байдън ясно заяви, че Съединените щати не възнамеряват да разполагат нападателни оръжия за удари в Украйна“, каза той. „[Владимир Путин] отбеляза, че това е един от ключовите моменти, които са включени в нашите документи, които предадохме на американците, по които искаме да водим по-нататъшни преговори по същество“, подчерта помощникът на руския президент.

Гаранции за сигурност 

По време на телефонен разговор Путин и Байдън говориха за гаранции за сигурност, като въпроси от двустранния дневен ред не бяха засегнати, отбеляза Ушаков. „Знаете ли, този разговор беше изцяло посветен на въпросите за гаранциите за сигурност, не бяха засегнати конкретни въпроси от двустранния дневен ред“, каза говорителят на Кремъл. В същото време Ушаков отбеляза, че „въпреки че беше подчертана идеята, че ако преговорите за гаранции за сигурност са успешни, това естествено ще доведе до известна нормализиране и, може би, дори до подобряване на двустранните отношения като цяло“.

Отговаряйки на въпроса каква е разликата между телефонния разговор и видео срещата на върха на 7 декември, Ушаков подчерта, че в първия от тези два контакта Байдън е предложил да се назначат отговорни представители, които да водят преговори по въпросите, повдигнати от Русия. “Днешният разговор беше само продължение на същата тема. Байдън беше добре подготвен и направи много смислени забележки. От наша страна изложихме и основните принципи, с които тръгваме към предстоящите преговори”, обясни помощникът на президента.

Президентът на САЩ като цяло се съгласи с позицията за гаранциите за сигурност, която президентът на Руската федерация му очерта, подчерта Ушаков. По думите му в телефонен разговор държавният глава на Русия очерта пред колегата си основните принципи, които са залегнали в подготвените документи за гаранции за сигурност. „[Путин] подчерта, че, разбира се, преговорите по тези три направления са важни за нас. Но основното е, че имаме нужда от резултат и ще постигнем резултат под формата на гарантиране на сигурността на Русия. Президентът на САЩ по принцип се съгласиха с тази гледна точка и реагираха, че е съвсем логично и доста сериозно“, каза дипломатът.

Той каза, че Путин е изложил на Байдън позицията на Русия относно разполагането на нападателни оръжия по нейните граници. „Нашият президент подчерта, че в тази ситуация – доста сложна – ще се държим така, както биха се държали САЩ, ако настъпателните оръжия бяха разположени близо до американските граници“, обясни Ушаков. Говорител на Кремъл отбеляза, че Путин „направи няколко посещения“ нарочно, за да предаде това ключово послание на своя колега.

Според Ушаков САЩ разбират опасенията на Русия относно гаранциите за сигурност в Европа. „Струва ми се, че [президентът на САЩ Джо] Байдън каза съвсем ясно, че Вашингтон разбира притесненията на Русия, въпреки че имат свои собствени опасения. Байдън е готов да продължи диалога с президента Путин, за който нашите лидери се споразумяха. Диалогът ще продължи, Освен това президентите ще настояват за преговори, които ще се водят от нашите съответни междуведомствени екипи в Женева“, каза говорителят на Кремъл.

В същото време помощникът на руския лидер каза, че Байдън в разговор с Путин не е посочил конкретни точки, които не отговарят на Съединените щати в предложенията на РФ за гаранции за сигурност. “Не, нямаше конкретни точки. Но, както вече споменах, [американците] казаха, че движението на руските войски по украинската граница е неприемливо за тях, те поставиха акцент върху това”, каза Ушаков.

На 17 декември руското министерство на външните работи публикува проект на споразумение със САЩ за гаранции за сигурност и споразумение за мерки за сигурност на Руската федерация и страните членки на Северноатлантическия договор. На 15 декември те бяха предадени на помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид.

Консултации на РФ и НАТО

Ушаков добави още, че заместник-ръководителите на ведомствата за външна политика и отбрана на Русия ще участват в консултациите в Брюксел между Руската федерация и НАТО. „Сега сме съгласни тези преговори да се проведат в Брюксел в междуведомствен формат. Очевидно ще бъдем представени от заместник-министъра на външните работи и заместник-министъра на отбраната, високопоставени дипломати и военни, представители на други ведомства и т.н. ,” той каза.

Според него „все още не е ясно кой от заместник-министрите на отбраната и външните работи ще представлява руската страна на преговорите за гаранции за сигурност с НАТО в Брюксел.“ Преговорните екипи тепърва ще бъдат одобрени“, отговори говорителят на Кремъл. на съответния въпрос.

Също така, добави Ушаков, преговорите за гаранции за сигурност във Виена чрез ОССЕ ще започнат на 13 януари, Москва ще бъде представлявана от Александър Лукашевич, постоянен представител към тази организация. „Що се отнася до ОССЕ, тогава, очевидно, дискусията ще започне на 13 януари, тя ще бъде започната от постоянните представители в ОССЕ, тоест ние ще бъдем постоянният представител в ОССЕ, Лукашевич“, каза той.

Говорителят на Кремъл припомни, че на преговорите в Женева на 9-10 януари Русия ще бъде представена от руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Не може да започне ядрена война

Президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин няколко пъти подчерта недопустимостта на започване на ядрена война. „Много е важно, че президентът Байдън няколко пъти подчерта по време на разговора, че ядрена война не може да започне, нито може да бъде спечелена. Американците изхождат от това, разбирайки, че САЩ и Русия са натрупали най-големия ядрен потенциал в света. “, каза Ушаков.

Според помощника на Путин „Байдън също така подчерта, че Русия и Съединените щати могат и трябва да играят ключова роля в усилията за гарантиране на мир и сигурност както в Европа, така и другаде по света“.

Според Ушаков разговорът между президентите на Русия и САЩ е продължил 50 минути. „Що се отнася до продължителността на разговора, да, 50 минути. През това време се срещнаха президентите, струва ми се, разговаряха много предметно, на практика бяха засегнати всички основни теми“, каза той. Помощникът на руския лидер обясни, че разговорът не е започнал в 23:30 московско време, а пет минути по-късно от предварително обявения час, тъй като „имаше техническа връзка от Вашингтон и Москва, виновни за това са телефонните оператори. закъснение от пет минути.” „От опит пет минути не се считат за забавяне“, добави Ушаков.

Начална страница