Условието важи за „неприятелските” страни

Русия вече ще приема плащания за природен газ от „неприятелските” страни само в рубли. Това заяви Владимир Путин на среща с правителството в сряда, пише RT. В „черния” списък с държави влиза и България.

Той даде на Централната банка и на правителството една седмица, за да определят процедурата за операции по закупуване на рубли на вътрешния пазар за вносителите.

Путин добави, че Русия ще продължи да доставя газ в съответствие с обемите и принципите на ценообразуване в договорите. Променя се само валутата за плащане.

Новак призова да се премине към национални валути в търговията с петрол

МОСКВА, 23 март – РИА Новости. Доверието в търговията с петрол в долари и евро се подкопава поради санкциите, в бъдеще при извършване на плащания е необходимо активно преминаване към национални валути, смята руският вицепремиер Александър Новак.
Според Wall Street Journal Саудитска Арабия преговаря с Китай за продажба на част от своя петрол в юани. Новак каза пред репортери, че е положителен за перспективата чуждестранните партньори да преминат към сетълмент във валутата на страната износител или вносител. Според него интерес към това имат и руски компании.
„Валутата под формата на долари или евро днес е доста ненадеждна, виждаме, че има ограничение и това подкопава доверието в тези валути. В бъдеще трябва по-активно да преминем към търговия с национални валути. Това ще осигури по-голямо надеждност”, каза той. вицепремиер.