Руският президент Владимир Путин нареди на военното командване да приведе силите за ядрено възпиране на Русия в състояние на специална готовност, предава “Ройтерс”.

Путин се позова на “агресивните изявления на лидерите на НАТО” и икономическите санкции срещу Москва.

По държавната телевизия руският президент каза:  „Както виждате, не само, че западните държави предприемат неприятелски мерки срещу страната ни в икономическото измерение – имам предвид незаконните санкции, за които всички знаят много добре – но и висшите служители на водещите страни от НАТО си позволяват да правят агресивни изявления по отношение на страната ни”.

Според сайта на руското военно министерство стратегическите сили са предназначени за сдържане на агресия срещу Русия и съюзниците й и “за разгром на агресора, в това число във война с използване на ядрени оръжия”.

Руската агенция цитира призивите на Путин украинските военни да предадат оръжието си и да се прибират и че “цялата отговорност за кръвопролитията ще носи киевският режим”.

От военното министерство в Москва продължават да твърдят, че нанасят удари само по военни обекти, а “мирното население нищо не го заплашва”.

https://bnr.bg/varna