1 февруари (Ройтерс) – Президентът Владимир Путин каза в сряда, че руската армия трябва да спре обстрела на руски региони от украинска територия, който според него е оставил много хора без дом или без ток.

Путин говори на заседание на правителството за възстановяване на разрушените жилища и инфраструктура в региони на югозападна Русия, които граничат с Украйна.

„Разбира се, приоритетна задача е да се премахне самата възможност за обстрел. Но това е работа на военното ведомство“, каза Путин в коментари, публикувани на уебсайта на Кремъл.

Украйна не поема отговорност за удари на територията на Русия, но ги описва като “карма” за нахлуването на Москва, което разруши украинските градове и систематично атакува енергийната инфраструктура на страната, оставяйки хората често без ток и вода в дълбините на зимата.

Путин цитира руските региони Белгород, Брянск и Курск, както и Крим, които Русия отне от Украйна и анексира през 2014 г., като райони, където жилищата са повредени или разрушени.

Хората са изправени пред “много остри” проблеми и са необходими ремонти и компенсации, каза той.

„Много хора се оказаха в трудна ситуация, загубиха домовете си, бяха принудени да се преместят при роднини или на временно местоживеене, изправиха се пред прекъсвания на водоснабдяването, топлината и електричеството“, каза той.

Коментарите му сигнализираха за разочарованието на Москва от честотата на атаките в Южна Русия, които включват удари срещу обекти като електрически подстанции и депа за оръжия и гориво.

https://www.reuters.com/