• Клипове с огнени кълба над полигона „Ново село“ предизвикаха вълна от коментари и дискусии в социалните мрежи. Видеата са от района на военния полигон в района на Сливен, където са базирани и американски военни.

От Сухопътните войски съобщиха, че американските части провеждат планови нощни стрелби на полигона. Така сигналните ракети осветяват полосата.

Преди това да стане ясно, във Фейсбук заваляха коментари с предположения, че “Путин идва”, през НЛО до кълбовидна мълния.

От 17 до 29 май на полигона в Ново село се проведе тактическото учение с бойни стрелби “Отбранителен щит 23″. То бе част от многонационалното мащабно учение Defender Europe 23”. По време на учението, в което участваха над 400 български военнослужещи, бе развърната многонационална бойна група.

Тя включваше механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на българските Военновъздушни сили.  https://lupa.bg/