Москва, 22 август /БТА/

Президентът на Русия Владимир Путин призова да не се допускат бойци от Афганистан в страната, представящи се за бежанци, предадоха световните агенции. Той каза, че на Русия не са нужни престъпни елементи, които да идват от Афганистан и повторение на ситуацията от 90-те години на миналия век и от началото на 21 век, предаде ТАСС.

Путин допълни, че Русия не иска и престъпни елементи от Сирия да влизат на територията й и припомни, че руските власти са направили всичко необходимо Сирия да не се превърне в развъдник на тероризма.

Руският президент разкритикува идеята на някои западни страни да пратят бежанци от Афганистан в съседните централноазиатски страни, докато техните визи за САЩ и Европа се обработват.

“Означава ли това, че те може да бъдат изпратени без визи до тези страни, до нашите съседи, докато самите те (западните страни), не искат да ги приемат без визи”, запита Путин по време на среща с представители на управляващата руска партия Единна Русия. “Защо се възприема такъв унизителен подход за разрешаването на проблема?” добави той.

САЩ водят тайни разговори с редица страни в отчаян опит да осигурят сделки за временно подслоняване на афганистанците, които са изложени на риск заради това, че са работили за американското правителство, припомня Ройтерс.

Същевременно днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Организацията на Договора за колективна сигурност и Шанхайската организация за сътрудничество ще обсъдят на срещите си на върха през септември ситуацията в Афганистан.

Докато някои западни страни все още се мъчат да евакуират хората от Афганистан, Москва похвали талибаните, че са върнали реда след поемането на контрола върху властта, припомня Ройтерс.

Лавров заяви, че талибаните досега се придържат към обещанията си за прекратяване на бойните действия, за амнистия за всички, които са били замесени в конфронтацията и за нуждата от национален диалог. Той добави, че талибаните са осъществили контакти с бившия президент на Афганистан Хамид Карзай.