Птици – пътешественици през Хималаите, са най-новите обитатели на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщи директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му двойката планински гъски, известни още като индийски заради ежегодната миграция от Индия в Централна Азия и обратно, са придобити от развъдник и засега са в карантина.
Крилатите пътешественици, сочени за “астронавтите на птичия свят”, предоляват хималайските хребети, летейки на 6000 метра във висините, където атмосферното налягане пада два пъти и кислородът във въздуха е толкова разреден, че човек без аклиматизация не може да оцелее. Планинските гъски имат устойчив вестибуларен апарат и преодоляват разстоянието за часове, без почивка, разказа директорът на зоопарка.
След като карантината изтече, екзотичната двойка гъски ще се приобщи към птичето царство в Центъра за защита на природата и животните. Зоопаркът е дом на близо трийсет вида птици, сред които ему, щрауси, фазани, пауни,сови, патици и редица други, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.