• Кратка информация за политиката и войната за 05 април 2024 г.
Днес отново ще пиша по-накратко, тъй като ма много тичане, свързано с подготовката на представянето на книгата за Япония. Официалните покани и плаката са готови, трябва да започна да ги разнасям. За тези, до които няма да мога да достигна лично, поствам една покана и тук. Заповядайте.
Що се отнася до господаря Туранага (Токугава), то той е този, които практически прави Токио столица на Япония и днешният императорски дворец там всъщност е шогунския дворец на Токугава. Става това така. Последният голям даймио-господар, който дръзва да се изправи срещу Хидейоши (човекът със шлема със слънчевите лъчи) е Ходжо от Одавара. Одавара е огромна крепост, а Ходжо са добри строители на крепости. Хидейоши обаче има 250 000 на армия и съюзник – Уесуги. Уесуги хвърля 50 000 армия слещу ключовата крепост Хачигата и я превзема и така открива пътя на армията на Хидейоши към Одавара. Курода Канбе си знае работата и Одавара е обкръжена и капитулира. Сега става интересно. Хидейоши премества Токугава, като му дава бившите провинции, контролирани от Ходжо в замяна на неговите повинции покрай Микава. Така, Токугава е отдалечен от Киото. Токугава не остава в Одавара. Той избира за столица на владенията си малкото рибарско градче Едо – днешното Токио. С установяването на шогуната на Токугава, Едо става столица на шогуната и бързо почва да расте – става 1 милион души още в началото на 19 век. Та, това е историята на въздгането на Токио – източната столица на Япония.
У нас.
Тук по-накратко днес. Нищо особено.
Контрапревратът си върви. Да види днес какви ще са резултатите от канчебоя. Гледаме министрите на вътрешните работи, на отбраната, на финансите и на външните работи. Повече коментар – в понеделник, като стане ясен съставът на министерския съвет
Караме нататък.
Едуард Лутвак (ден 17)
…Регионите са реални центрове на властта. Превратът трябва да се ограничи само с един регион или да се разпросстрани върху всички региони. Предролагаемият център на врастто трябва да бъде само една от мишените на преврата. Това усложнява преврата и увеличава мащаба му, тъй като слабостта на поддръжащите преврата сили в регионалните центрове може да предизвика противодействие на противостоящите на преврата сили….
Тук почва да ви се изяснява, защо нашенският преврат не успя. Първо – в центъра на властта- столицата, не беше овладяна държавната бюрократична машина. Второ – в регионите изобщо не бяха овладяни властовите центрове. Логичния резултат го гледате ти дни – тече контрапреврат.
Оттук – нататък какво? Ами нещата се връщат в начално положение. Пропадналият политически проект трябва да започна всичко отначало. Първа точка беше – да се намъкнем в дължавната бюрокрация. Как? Текущата стандарна технология се нарича цветна рволюция. Значи – пльос шкембето на павето. Срещу кого обаче? Срещу собствените поправки на конституцията? Президента не може да го пипнеш – той действа според конституцията. Борисов и Пеевски – ни лук яли, ни лук мирисали, пък и евроатлантици. Интересно ще бъде, срещу кого ще се прави цветната революция. Срещу служебното правителство? Че то няма кой знае какви пълномощия и едва ли ще прави нещо съществено освен две неща – да подготви изборите и тихичко да провежда контрапреврата. Значи, еднствено остава шкембеплющене срещу тихия контрапреврат, изразяващ се в постепенни кадрови промени за премахване на тези, които са се настанили в държавната бюрокрация с цел осъществяване на преврата. Това ще бъде интересно – шкембеплющене за постове, маскирано като шкембеплющее за “реформи”. Пак. Кукленото шоу продължава. Наслаждавайте се, дами и господа!
Международна тема днес – войната в Украйна.
Какво става там?
Ами какво става. Става, каквото ви е прогнозирано.
Най- напред – дайте да дадете. 100 милиарда долара за Украйна – задължително от членовете на НАТО. Нали тъй каза генералният секретар? А, дУбрУтрУ-У-У-У юрдечета кякащи мои. Беше ли ви прогнозирано, че този момент ще дойде. Ха сега, почвайте да плащате. Говореше ли Витанов, че не трябва да си шаран и юрдек и де се възваш на това да реализираш чужди интереси за собствена сметка? Говореше, защото добре познава класическата доктрина – оная, според която просто трябва да намериш глупак, който да направи нещо в твоя полза за собствена сметка.
А какво става с пушечното месо. Е, чухте какво ви каза Лутвак оня ден (кой ли беше тоя Лутвак и защо тия, дето четат тия бележки редовно, вече са запознати с него и никак не са изненадани?) Украйна ще загуби войната, казва Лутвак, ако не се вкарат натовски войски. Айде, бе! Защо ли Лутвак и Витанов приказват едно и също? От мен да знаете – Лутвак има ясна представа за нещата около Китай. Щом ви казва, че американската армия няма да вкарва допълнителни войски в Европа защото трябва да пази Тайван, това е така. В ролята на пушечно месце значи– европейците. Нали помните какво казва Витанов – има червена линия и тя е теглена още от цар Борис III. Не я пресичайте, български части нямат работа в Украйна.
Между другото, една от целите на неуспелия опит за преврат бе точно тая – да се подготви почвата за пращане на войници в Украйна. Помните какво чудо бе сложено за военен министър. Гледайте, кой ще е новият министър.
Толкоз за днес.
Я накрая, а хвърлим едно око и на Ковида, който се държи така, както ви е предсказано.
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 619 дни.
Броячът си върти. 20 месеца са 612 дни. 20 месеца валидност.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 722 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 23 месеца валидна прогноза. 24 месеца са 731 дни. 24 месеца са и 2 години. Както виждате, броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 722 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до края на април. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпозни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 722 дни, тогава ще ги взема насериозно.
За грипа – вълната си замина, съвсем според прогнозата. Няма нужда от по-нататъшни прогнози.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.
May be an illustration of ‎1 person, calendar, poster and ‎text that says "‎غاااه покана издателство "скорпио" най-учтиво ви кани на официално представяне на книгата „япония за напреднали" автор проф. николай к. витанов на 10 април 2024 сряда, от 18 часà в з—алa „проф. марин дринов" в централната сграда на бан на ул. "15 ноември" № 1, до пл. „народно събрание" очакваме ви! ще бъде интересно! P япония занапреднали‎"‎‎