ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Тъй де, тъй, мъча ви , юрдечета крякащи мои

0
163
  • Кратка информация за политиката и войната за 20 февруари 2024 г.
От днес ще попроменя структурата на коментарите. Ще има по два коментара на ден. Един – коментар на цитат на видна личност онагледен с текущите събития у нас. И още един коментар – на актуална международна ситуация.
Вътрешният коментар както знаете, е на основата на цитати от Кейнс. Да видим какво ни е нагласил за днес лорд Кейнс
Джон Мейнард Кейнс (ден 18)
… Повечето хора, когато остареят, обичат повече парите и сигурността и по-малко творчеството и предприемачеството …
Ами, така е. На стари години човек няма враме да почва отначало – нещо, което може да се позволи, докато е млад. Да погледнем сега нашите политици от гледната точка на Кейнс. Загледайте се – творчество и предприемачество при творенето но глупости у по-младите от тях – бол. Старите – кешат по изпитани схеми и обичат сигурността. Нима Доган ще тръгне да рискува и да предприема действия, които, може и да са творчески, но не е ясно, до какво ще доведат? Не, няма. Съгласно Кейнс, той е опитен политик и предпочита сигурността и знае, че парите движат света и представляват основата на властта. Ще пусне напред някои млади, които са по-предприемчиви и по-склонни към рисково творчество. Като Пеевски например. Да погледнем и Бойко Борисов. И тук няма да видите отклонение на вектора на поведение от това, което предписва Кейнс – парите и сигурността. За творчество и предприемачество Бойко Борисов си има младежка организация. Там младежта флуктуира и повечето флуктуации угасват. Тези, които се усилват, се контролират от схеми за сигурност и пари.
Виждате, как лорд Кейнс ви обяснява някои неща. Нкога, Деминг бе казал на японците, че за да дейдтвш правилно, трбва да имаш провилна теория. Е, както виждате, англичаните имат добри теории. Затова и успяват да се разправят с разни Ганьовци и Ганиерки, обсипани с титли и силикон, но без капка правилна теория в главата. Затова не се чудим на това, каквото става. Идва Камерън – не е случаен човек, писал съм ви за него и строява Ганьовците и Ганиерките. Технически погледнато – очакван резултат. Все пак зад Камерън стои лорд Кейнс и други такива, а на Ганьовците и Ганиерките Хайеци им бръмчат из главите. Хайек – специална конструкция, която завира в задния отвор на кучето набаламурканата младеж, насочена да се занимава с грешно творчество и преприемачество, докато дъртите лисици прибират парата и укрепват схемите за сигурността си. Тъй върви светът.
Стига за това.
Международна тема днес – войната в Украйна. Вчера ви представих топчестата теория за войната. Търкалнето на топките продължава – в западна посока. Натам полека се движи и фронтът в търсене на равновесна точка. Малката топка се рони, на голямата нищо и няма. Заемането на територии увеличава триенето. Оценката я знаете – 2 войника на ква дратен километър за ефективен контрол на територия от страна на руснаците. Наличен контрол – около 120 000 квадратни километра. Възможност за контрол – около 200 000 квадратни километра при сегашната численост. Извод – фронтът ще продължи да се търкаля на запад. Украинската армия може да се пробва да увеличи триенето, което да доведе до повече нужни воъници за контрол на квадратен километър. Засега, украинската армия няма нито техника, нито пушечно месо, нито боеприпаси, за да го направи.
А какво прави? Прави спорадични опити да атакува цели на руска територия с безпилотници. Ефектът е повече пропаганден и то за вътрешна употреба, отколкото да се нанася сериознопоражение на руската логистика и на руската армия.
Руснаците настъпват към Курахово от базата си в Мариинка, която превзеха наскоро. Това потавя под угроза украинската групировка покрай Угледар, защото Курахово е доста по на запад и руски успех там ще създаде условия за обкръжение на Угледар. Следващите усилия на голямата топка в този район ще са да отмести малката топка зад пътя Мариинка – Угледар чрез щурм на линията Новомихайловка – Константиновка.
Продължават боевете на юг около Работино – там беше Големият юруш през лятото и сега руснаците полека си връщат 200-те квадратни киломта, които Юрушът успя да отвоюва като угроби три корпуса на 2 метра под земята.
Но защо са интензивни боевете там? Защото голямата топка е близо да относително голям град – Запорожие, и оттам може да се прехвърли през Днепър и да разсече на две украинската отбрана, комуникации и логистика. Така, малката топка е принудена да докарва резервите си от линията Константиновка – Краматорск – Славянск -Купянск, които отслабва. Законът го знаете – когато съпротивата намалее, голявата топка може да мине оттам, където съпротивата е слаба.
Технологично погледнато, обстановката е добра за двата тиранозавъра. Американският военно-промишлен комплекс има ръст от 17% за миналата година, руският такъв има още по-голям ръст, а технологичното обновление в Русия върви с бързи темпове. Не е чудно – войната винаги способства развитието на технологиите. Особено наблюдавам развитието на безпилотниците в Русия. Те бяха изостанали, обаче наваксаха.
Гледайте обаче как се променя съвременната война – от война мужду хората се отива на война между дроновете. Бъдещите войни ще са така – страните ще се бъхтят с дронове, докато имат такива и чак после ще изкарват пушечното месо едно срещу друго.
А ние къде сме , бе ,ало-у-у-у-у? Е как къде – Луната спи-и-и-и-и. Че какво друго да прави. Възпитавайте ги в бай Ганювщина и Андрешконщина и чакайте резултати. Бай Ганьо и Андрешко – вън от учебниците. Патриотизмът – обратно вътре в тях. Така се гради национален капитализъм. А не като сегашните – носовете им орат земята, предават и продават народа си за да реализират чужди интереси. Градели ми те новия свят, мамините. Нищо не градите. Рушите си държавите и нациите. Заради чужди интереси. Хайеци ви бръмчат из главите. А ви работят по Кейнс. Правилната теория е в основата на успеха, е казал Деминг. Така е. А-а-а-а, чакай бе Витанов, кой беше тоя Деминг? Па-а-ак някой оттвоите американци, дето ни мъчиш с тях.
Тъй де, тъй, мъча ви , юрдечета крякащи мои. Да не можете да се ганите, андрешките и крякате. А покрай това и тези, дето не са юрдеци, научатат нещо.
Помнете
Закон на Витанов: Погрешно е да се отнасяш презрително към юрдека. Трябва редовно да му набиваш канчето, за да знае, къде му е мястото. Иначе, веднага ще пробва да ти се качва по главата.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса.
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 574 дни.
18 месеца са 549 дни. Над 18 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 19 месеца са 580 дни. Броячът върти.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 677 дни. 22 месеца са 671 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 22 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнямайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 677 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до края на февруари. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпозни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 671 дни, тогава ще ги взема насериозно.
За грипа
Какво ви писах
Днес е 20-ти февруари. Както видяхте и както ви еше прогнозирано, грепната вълна тръгва да отминава. Справихте се и през тази година. До края на месеца се о„аква спад в броя на заболелине. Като почне март месец, ще спра прогнозата за грипа. Както видяхте, пред очите ви е всичко и се случва точно така, както е прогнозирано. Ако някой може да го направи по-добре, да го направи. Юрдеците крякат. Нали знаете каква е моята теория по въпроса, юрдечета мои. Крякате, защото страдате. Страдате, защото не можете да прогнозирате вярно и дългосрочно. Това ви изпълва със злоба. А злобата ви съсипва здравето и ви намалява живота. И това е прогноза. Е, крякайте си.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.