Кратка информация за политиката и войната за 26 януари 2024 г.
Днес ще започним с единицата за време за различните процеси като коментар на Кейнс.
Джон Мейнард Кейнс (ден 3)
…Дългосрочният план е подвеждащо ръководство за текущите дела. В дългосрочен план всички сме мъртви. …
Различните системи имат различни единици за време. При по-големите системи, секундата може да е доста по-дълга от секундата при по-малките системи. Това, което иска да ни каже Кейтнс е, че като мислим за развитието на една система, трябва да си даваме сметка каква е единицата за време там. Ако не си даваме сметка, размишленията и прогнозите ще са неверни.
Оттук е ясно, защо не излизат сметките и прогнозите на тези, чиито носове орат земята. Те гледат на нещата мерейки ги със собствената си единица за време. Грешка, казва Кейнс – такъв дългосрочен план е подвеждащо ръководство за текущите дела. Със собствената си единица за време що годе може да се правят краткосрочни планове за собствения живот. За да се правят дългосрочни такива, трябва да има разбиране, кои сценарии могат да станат стабилни след време и кои – не. Както виждате, такова разбиране у повечето хора няма и затова много дългосрочни планове се оказват грешни.
Още по-грешни се оказват плановете на такива хора, когато се опитат да прогнозират системи с друг размер на единицата на време. Да речем, хващате някой, дето носът му оре земята и го слагате да направлява голяма система. В големите системи, единицата за време е друга, там нещата стават по-бавно, колкото е по-голяма системата. Носът, орящ земята е правил обещания, мислейки си, че нащата се развиват на основата на собствената му единица от време и изведнъж се оказва, че те вървят по-бавно. С други думи – лъгал е народа от глупост и непознаване на реалното положение на нещата. Не може да изпълни обещанията си и надеждата за успешно управление на голямата система се изпарява.
Да ви е познато? Сега, като знаете това, просто погледнете с друг поглед на нашите юнаци, отчайващо мъчещи се да управляват големи системи. Не се получава, нали така. Единицата за време в тези системи е друга. И сигурните неща трябва да се гледат от гледната точка на тази единица от време.
Едно е сигурно за развитието на собствената ви система от гледна точка на собствената ви единица от време, казва ни Кейнс. В дългосрочен план, всички сме мъртви.
Но какво е дългосрочен план за по-големите системи. Тук да ви повдигна малко завесата на тайната за успешното предсказване на сложни системи: предсказването всъсщност винаги е краткосрочно от гледна точка на единицата за време, характерна за системата. То може да изглежда дългосрочно от гледна точка на единицата за време за обикновения човек. Ето ви тайната за дългосрочните прогнози. Те всъщност са краткосрочни от гледна точка на теченето на времето в предсказваната система.
Сега, ясно ли е, защо Витанов успешно прогнозира някои системи за над 650 дни напред. Това са 650 човешки дни, това не са 650 дни от гледна точка на теченето на времето на системата. И като нищо, ваидността на прогнозата ще стигне и 1000 дни. Гледайте.
Напред, към войните. Най – напред, войната в Газа. Знаете, какво ви е прогнозирано – победа за Израел в Газа, но дълга война, поради добре развитата мрежа на Хамас. Проблемът за Израел също ви го описах – насреща стои голяма мрежа, включваща Хамас, Хизбула и други организации и части от тая мрежа са вън от Газа, намират се в Ливан и други страни от региона.
И тъй – мрежата на Израел срещу мрежата на палестинците. И двете мрежи не са малки и са захранвани от външни сили с големи възможности. Което предполага дълга и кървава война. Знаете прогнозата ми – Израел ще победи в Газа и доста ще унищожи палестинската мрежа там. Но няма да успее да унищожи цялата палистинска мрежа, чиито корени са далеч извън Газа.
Щом като мрежите са големи, то единиците за време при тях също не са малки. Кейнс ни казва, че в дългосрочна преспектива, от гледна точка на съответните единици за време, едно е сигурно – и двете мрежи ще умрат. Но дългосрочната перспектива тук е поне 1000 човешки години. След 1000 години, казва ни Кейнс, я камилата, я камиларя. Но за по-кратки периоди – няколко месеца, до година от гледна точкана човешкото време, са напълно прогнозируеми. Това е краткосрочна прогноза от гледна точка на големите единици за време, характерни за тези големи мрежи.
На тази основа се прави и прогнозата. А тя е, че войната в Газа ще си продължи доста интензивно до края на лятото. Дотогава убитите палестици ще стигнат 50 000, с още ооло 100 000 ранени. Очаква се да бъдат убити 10 000 бойци на Хамас и да останат 15-на хиляди от бойците на Хамас, които бяха на 7 октомври миналата година. Пък като дойде края на лятото, ще напавим следващата прогноза.
Боевете в Хан Юнис и град Газа ще продължат. При настоящото наличие на бойци на хамас пълното прочистване на районите се очаква да стане за около 200 дни. Да не забравяме обаче, че има потенциал за увеличаване на бойците на Хамас, тъй като годни да носят оръжие в Газа има, а оръжие има също.
Размерът на конфликта се увеличи, с което се увеличи и единицата за време, свързана с този конфликт. Израел бомбардира летища в Ливан, Хизбула стреля по Израел. Хусите и американците се обстрелват едни други с ракети. Няма да обсъждаме на колко човешки дни е равна единицата за време в тази конфликтумаща система, но не е малка тая единица за време. Така, че в следващите 100 човешки дне не се очаква промяна на ситуацията.
Днес се очаква авторитета на Хагския съд да отиде по дяволите. Помислете си само – каквото и да отсъдят, ще станат за смях. Ако отсъдят, че има геоцид на Израел, Израел просто няма да се съобрази и нищо няма да стане. За чий (тук сложете дума, каквато желаете) е тогава тоя съд? Ако отсъди, че няма геноцид, пак ще стане за смях. Пак ще се каже същото – За чий (тук сложете дума, каквато желаете) е тогава тоя съд? Най-смешно ще бъде , ако отсъди – хем има, хем нма. Тогава хората пак ще се питат – За чий (тук сложете дума, каквато желаете) е тогава тоя съд?
Гледайте.
Напред към другата война.
Там нещата си вървят, както са ви прогнозирани. Фронтът се движи на запад и още не е стигнал равновесната си точка. Руснаците влязоха в Авдеевка и боеве вече са модят в самия град. А това е най-укрепената позиция на украинската армия. Ама най-укрепената. Авдеевка – бившето военно градче на Донецк.
Я да видим как стоят нещата от гледната точка на Кейнс. Едно е сигурно в дългосрочна перспектива – и тая война ще умре. Само, че системата, обхваната от войната е голяма и единицата за време е голяма. Затова процесите се развиват бавно от нашата си човешка единица за време.
Питате ме, какво мисля за сваления вчера самолет. За некадърността отдавна съм ви писал. Писал съм ви, че за украинците пушечното месо е нищо. Ето ви го – 70 човека са нищо, важно е да бъде свален транспортният самолет. Украинците си мислят, че видите ли, те са преградата между Русия и Европа и ако не са те, от Европа няма да остане нищо. Некадърни разсъждения. Доказва се просто с пуск на стотина ядрени ракети към Европа. Какво ще спрат тогава украинците?
Гледам, пропагандата почва да бълбука народите с прогнози за предстояща война с Русия. Некадърно, разбира се, но зад тая некадърност стои система. И тая система е голяма и единицата и за време не е малка. Всъщност, руската заплаха е за вътрешнополитическа употреба. Западният бюргер трябва да бъде държан в уплашено състояние и да не забелязва некадърността на управлващите го, които предизвикаха големи и застъпващи се кризи. А как се решават големи кризи? С войни и епидемии. Ай-й-йде, бе-е-е-е, я гледай ти! И какво наблюдаваме по света. Увеличаване на войните и епидемиите. А-ха-а-а-а! Това е ситуацията и тя се очаква да продължи. С години, системата е голяма и единицата за време от гледна точка на човешки мащаб, е голяма.
От гледна точка на човешкото единица за време ( а човекът е малка система) движението по фронта е бавно. Но да не забравяме, че там единицата за време е друга. Там един час е един човешки ден. Позакръглено, един ден от времето на фронтовата система си е един човешки месец. Така погледнато, събитията се развиват с нормална скорост и са предсказуеми. Очаква се в следващия месец да няма особена промяна. Фронтът ще продължи да се отмества за запад със скорост поне 200 квадратни километра на месец, докато се намери равновесната точка. Намирането на равновесната точка зависи от западната помощ. Тя не се очаква да дойде през следващия месец и ето ви я прогнозата – продължаващи проблеми за украинската арми при Авдеевка, настъпателната инициатива остава при руската армия.
Ето, когато човек познава добре Кейнс, виждате какви работи може да прави. Хаджи Юрдек генерал дьо Кряк не познава нито Кейнс, нито Клаузевиц. Като отчетем юрдешката единица за време, тук прогнозата е проста: продължаващо крякане от шадравана срещу Витанов. Как да се използва тая прогноза? Витанов си прави социалните експерименти с юрдеците и развива математическата социална динамика. Която някой ден след много, много години ще доведе до появата на Хари Селдън. След което ще иа много дълго развитие, но в края на краищата и човешкото общество и Земята, и Слънцето ще умрат. Кейнс се смее над мераците за величие. Както виждате, само големите некъдарници могат да имат мерации за величие. Но в дългосрочна перспектива и големите некадърници и мераците им за величие ще умрат.
И тъй, войната продължава.
Стига толкова по тоз въпрос.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 549 дни.
18 месеца са 518 дни. 18 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 19 месеца са 580 дни. Броячът върти.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 652 дни. 21 месеца са 640 дни. 22 месеца са 671 дни. 21 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 652 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Знете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая. Такова нещо не се очаква до края на януари, така , че спокойно. Просто се пазете, доколкото е възможно.
Януари отива да свършва и поредната двуседмична прогноза отново се потвърждава. А тя беше – до края на януари няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки.
И нова прогноза се появява на всеки две седмици. Може прогнози и за грипната епидемия да почна да правя.
Та така.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.