ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: …. Парите играят най-голямата роля в определянето на хода на историята….

0
706
  • Кратка информация за политиката и войната за 04 януари 2024 г.
От днес, месецът на Маркс продължава
Карл Маркс (ден 18)
…. Парите играят най-голямата роля в определянето на хода на историята….
И така, ако искате да разбепете хода на световната и на нашенската история, гледайте движенията на големите количества пари. Ако искате да промените световната и нашенската история, трябва да промените движенията на големите количества пари.
Като проследявате движенията на големите количества пари, трябва да следите държавните потоци и частните потоци от пари. Какво става с държавните потоци? В момента се теглят заеми, за де се покриват масрафите на държавата. А с държавните пари се гонят политически цели, като например народът да стои мирен и да преглъща това, че предават и продават интересите му всеки ден. Къде е проблемът при това? Ами заемите ще трябва да се връщат. Лесна работа, ще ви кажат от ХарватТ – икономиката върви, ще ги върнем. Да, де ама на 50-на километра оттам, в Масачузетския технологичен институт (към чиято икиномическа и научна школа принадлежа и аз поради това, че ръководителят на германския ми докторат е работил там) знаят малко повече – ако дойде икономическа криза и си се набълбукал със заеми, може да видиш зор да ги плащаш. Какво ще правиш тогава? Лесна работа – ще ви кажат от ХарварТ – ще бягаме по островите на Тихия океан. Толкоз за харварТската икономическа мисъл.
Виждате накъде бия – на народа му се подхвърля някой лев, за да търпи това, че ежедневно го продават и предават. Това става с теглене на заеми. Значи, хем го предават и продават, хем го набълбукват. Машаллах, дето има една приказка. Следователно ще дойде ден, в които народът ще бъде натакован – предаден и продаден, ще има и дългове да плаща. А юнаците, дето ще го докарат до това състояние, ще имат двойно гражданство и ще са избягали по страни, откъдето нма да ги екстрадират да им се търси отговорност.
Маркс е интересен, нали така. Не случайно доста го изучават на Запад.
Напред, за да видим как големите пари движат историята. Пример – намират газ, намериха покрай Израел и Газа. Много газ. Не щеш ли – почва война там. Разбира се, големите пари нямат нищо общо с това. Ама нищо общо. На всичкото отгоре, изглежда, че тази война е малка и трябва да се поразшири – къмто Ливан, че и къмто Йемен. Големи пари има за усвояване в района, саудитска Арабия влезе в БРИКС, Иран отколе води самостоятелна политика и се сближава с Русия. Има потенциал там за голяма война.
Текущата война, както ви беше прогнозирано, затъна в гъсто населената Газа. 1% от населението вече е избито, дето се казва, премина се границата на разглеждането на конфликта като флуктуация. Вече не е флуктуация и както се казва, тръгва да насочва историята. Прочистването на Газа може да трае месеци и както знаете, мен ме интересува какво ще стане след това. Имаме засилени мигрантски потоци, а работната хипотеза за носовете и топките на нашите управляващи я знаете. Очакван резултат от историческото развитие – абе, все още може да мина в градинката зад бившия ЦУМ, дето е бившата баня. Но както вървят нещата, може скоро и да не мога да минавам оттам. А то е на 100 метра от Министерски съвет. Управленска мощ – ще кажат едни. Управленска немощ и неспособност да се справят с мигрантите – ще кажат други. Второто е логично, като се има наум, къде са им носовете и топките и как продават ежедневно националния интерес.
Та затова ме притеснява посоката, която взима историята с войната в Газа. Виждате – голямата пара насочва историята далеч от нас, ама насочената история ни бие по главата и нас.
Другата война. И тук, голямата пара насочва историята. Голямата руска пара насочва историята към взимане на Донбас и неговите богатства и евентуално към контрол на територията до Днепър плюс тази около Одеса. Получава и се, засега по отношение на Донбас. Очакваме по-нататъшно движение на историята в тази посока (виждате ли колко полезно е човек добре да познава Маркс). Какви още големи пари играт тук? Пра-а-а-авилно – американските. Ами те са сложили ръка на земята в западна Украйна и са набълбукали населението с дългове, та каквото остане да се превърне в синджири роби и да работи да ги изплаща. И понеже голямата пара си е тук, историята ще продължи да се насочва в тая посока. Краят на тая работа? Лесно е да се предвиди – двата тиранозавъра сядат на масата и вадят САЛФЕТКАТА. На която пишат, кой какво взема. Европа? Оствете я нея, тя марширува накъдето и каже американският тиранозавър. И не е луд американският тиранозавър, че яде два зелника. Я пак, че да не забравяте: Абе Витанов, и какво щеше да правиш, ако беше на мястото на американците? Същото, драги мои, същото.
И тъй, Маркс ни казва, че историята ще се насочи натам, щото руското настъпление да продължи полека в указаните по-горе посоки, а украинската държава да продължава де са набълбуква със заеми под формата на военни помощи. Гледаме.
Стига толкова по тоз въпрос.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
както видяхте, Ковидъ не ви развали празниците. Което ви беше прогнозирано дълго време, преди да дойдат самите празници. Какво е настоящото положеие?
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 527 дни.
17 месеца са 518 дни. Над 17 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 18 месеца са 539 дни. Броячът върти.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 630 дни. 20 месеца са 609 дни. 21 месеца са 640 дни. Броячите въртят. Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.
Знете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докам 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая. Такова нещо не се очаква до средата на януари, така , че спокойно. Просто се пазете, доколкото е възможно.