Кратка информация за политиката и войната за 29 ноември 2023 г.
От утре до неделя пак ще потъна в работа, за която имам сложени срокове и трябва да я свърша до края на седмицата. Ще ви компенсирам с по-дълги анализи от началото на следващата седмица.
Маркс предизвика бурни реакции, както се и очакваше. Предупредих крякащите юрдечета, че не знаят какво си пожелават, като ме критикуват, че не съм използвал в анализите си Маркс, Ленин и Сталин. Чувам ожесточена кряканица, че видите ли, нищо мое нямало в анализите, а само цитати. Е-е-е-е, юрдечета мои, това ли успяхте да измислите. Най-напред, да ви кажа, че доста повече ще ви цитирам Критиката на политическата икономия и доста по-малко – Комунистическият манифест. Вземете ги прочетете и двете. От Комунистическия манифест ще ви стане лошо, може да получите инфаркт или инсулт (може и двете). Затова ви щадя. Ето ви днес нещо от Критиката на политическата икономия – какво мисли Маркс за обществото.
Карл Маркс (ден 3)
… Обществото не се състои от индивиди, а изразява сбора от взаимовръзки, отношенията, в които тези индивиди стоят.…
Гледай мрежата, мрежата от връзки и отношения, казва ни Маркс, това е обществото. Ами да погледнем най-напред българското общество. Веднага разбираме защо има толкова много гнилоч в него.
И как са наредени отношенията в българското общество. Наредени са така, че способните да не могат да дишат, а на повърхността да изплува мръсната пяна и да няма кой да я разкара. Социалните асансьори, дето има един термин (четете книгата ми за Япония като излезе съвсем скоро) не работят, а това по това се познава, дали отношенията в обществото са наредени правилно. Мрежана от взаимовръзки е направена така, че да поддържа подредбата на отношенията. Резултат – блато, гнилоч и мръсна пяна. И вместо да се пренаредят отношенията и да се преправи мрежата на връзките, ви се играе Куклено шоу – всеки ден. Промяна ли? Какво промяна, приятели мои, те не познават Маркс и като така, не знаяк как по същество функционира капитализмът. Какви промени ще правят . Още ще ви набият в блатото Андрешковците мамини. Тия, дето им дърпат конците, зорко бдят да няма промени в отношенията и да няма преналеждане на мрежата. Бдят, защото интересите им са тези – да няма. Бдят, защото печелят от текущата ситуация. А поддържат текущата ситуация, защото и те не могат така да пренаредят отношенията и да преправят мрежата, че да ги докарат до състояние, от което да печелят още повече. Но за тая работа трябва интелигентен елит, а нашият не е такъв. И по света вече не е такъв. Защото има такива, които дърпат конците и на нашия елит и на елитите по света. О-о-о-о, има, има. И те познават Маркс по-добре и от Витанов и отлично знаят, какви са недъзите на капитализма. За да могат да поддържат колкото се може по-дълго капиталистическата система, която така е направена, ще парата да се концентрира у тях. Съвкупност от отношения и мрежа от връзки – ни казва Маркс. Ами така е. Това е зад кукленото шоу, което всеки ден ви представят Кряколяк юрдеците покра Шадравана и мръсната пяна на повърхността. И ще има мръсна пяна на повърхността, казва ви Маркс, докато не пренаредите системата отношения и не преправите мрежата. Ама тоя ни говори за социалистическа революция – ще закрякат Кряк фон Кудкудяковците генерал дьо Гьоловци. Типично за хора, не разбиращи Маркс. Капитализмт, ви казва Маркс, има и друг път на развитие, той може да има и друга форма, а не извратеното недоносче, коео се подвизава у нас. Само че кантролът върху тази друга форма изисква наличиета на интелигентен елит и способна буржоазия, а не мръсна пяна и Пигато, кермити и гонзовци от кукленото шоу. Това ви казва Маркс с горната проста фраза за отношенията и връзките. Както виждате – Витанов просто ви цитира Маркс, никакви негови анолизи на Маркс няма. Щото Витанов е тъп и грозен. Виж, генерал дьо Гьоловците фон Шадравановците са умни и красиви. Нали така? Е-е-е-е, така е построена системата отношения и е наредена мрежата в Блатото, наречена Бъгария. Изпуснах Л-то? Тъй, де, изпуснах го. Защо ли? Системата отношения и подредбата на мрежата в Блатото са пълни с бъгове. Ей, затова. Чакате келешелиата да оправи бъговете. Ще има да чакате – казва ви Маркс. Ще има да чакате – повтаря ви и Витанов.
Напред към войните.
Войната в Газа. Там всичко си върви според прогнозите. Върви примирие. Двете страни се прегрупират и довооръжават. За да продължат войната. Да видим сега, как са отношенията и мрежите в двете страни. Използваме икономическото учение на Маркс за анализ, нали така. За да покажем на генерал дьо Гьол и маршал фон Шадраван как се прави. И тъй – израелското общество. Системата отношения там е специфично наредена – поддържат мрежава държава, която се простира от кибуците чак до Уолстрийт. Мрежата е наредена за пример. Мислите си, че Израел е малката територия между Египет, Йордания, Сирия и Ливан, ама се бъркате. Не виждате огромната мрежа, от която държавата Израел е само една малка група от възли. Нищо чудно, че тая мрежа функционира доста добре срещу мрежата на арабския свят – тя не е по-малка, а е и по-ефективно организирана. Затова ви казвам – израелската мрежа няма да загуби войната, дори и държавата Израел да бъде унищожена. Мрежата Израел ще остане. Всъщност – и държавата Израел няма да бъде унищожена. Гледайте какво ще стане като свърши примирието. Каквото не е досринато в Газа, ще се досрине. Какво ви писах – реки от кръв ще има и живите ще завиждат на мъртвите. Ето ви го.
Палестинските отношения и палестинската мрежа. Отношенията са такива, че няма единение. Хамас се бори с Абас. Като така, никакъв шанс срещу мрежовата конструкция на Израел. Що се отнася до битките в палестинската мрежа, знаете, че смятам, че победата ще е за Хамас. Мрежата на Хамас е много по-добре организирана от мрежата на Фатах (на Абас). Проблемът е, че тази мрежа е много по-малка от израелската и не е свързана добре с други мрежи, като тази на Хизбула. И докато араобските мрежи не са свързани по същество и не са създадени отношения, които да поддържат ефективното функциониране на тази обща мрежа, израелската мрежа ще има успехи. Това е положението по Маркс.
Така, напред към другата война.
Големият пробив? Гледаме усовието за наличие на такъв – превземането на Токмак. Чакаме превземането на Токмак – ден 62. Нищо такова не става. А какво става? Системата отношения в руското общество и мрежата от ваимовръзки е наредена така, че да реализира плана за въстановяване на имперските структури и влияние, строени от времената па Петър I. Тази система от отношения и тази мрежа се подхранва от големи природни ресурси и засилваща се индустриализация, подпомогната от санкциите, които пометоха западната конкуренция на руския пазар и сега руските фирми там растат като гъби. Тъпа заадна стратегия – казва ви Маркс. И тая тъпотия ще има последици – допълва Витанов. Защото, след като тая война свърши, руската мрежа няма да е разнебитена, а напротив, ще е доста укрепнала и силна развита с мощни връзки в Източна Азия. И тази укрепнала мрежа доста бързо ще въстанови отношенията си и подмрежите си в Европа.
Украйна? Нали помните преди година, когато казах, че безвъзвратните загуби на украйнската армия били 190 000 души, какъв рев беше. Фактчекерчета, кряканици… Е, днес си говорим вече за над 1 милион и кряканицата постихна. Май Витанов е прав. Големият юруш умрЕ отдавна, украинската армия отстъпва. Идва краят на годината и става това, което пресметна Витанов – почват да се явяват проблеми с пушечното месо. Нали знаете каква е сметката тук – към седата на следващата година тия проблеми ще станат критични. Средната възразст в доста от украинските батальонни тактически групи вече е над 50 години. Което показва, че мъжете под 50 години вече са кът. А тове не вещае нищо добро за украинската система от отношения и украинската мрежа от взаимовръзки. Системата от отношения отива към критични нива на нарушение, взаимвръзките изчезват, в мрежата се появяват огромни дупки. Гледаме двамата с Маркс и какво виждаме – едната мрега си е непокътната и даже се разраства, дупките в другата вече са много големи и продължават да растат. И какво да ви прогнозирам при това положение? Каквото и прогнозилах от самото начало – Украйна ще загуби тази война. И като я загуби, гледайте как по телевизиите ще ви се изсипе всичката паплач да ви обяснява, как всъщност Украйна е спечелила войната. А вие си знаете – единиият тиранозавър ще Апне територия и ще си разшири мрежата. Другият тиранозавър ще Апне хиляди синджири роби и ще си разшири мрежата. По средата пинчер-бауцари ще ви разправят, че всичко е цветя и рози, а воната от блатото не е воня, а парфюм. Всичк отова, гарнирано с кряколачещи юрдечета, които крякаха защо нямало нищо от Маркс, а сега кряколачат защо Витанов прави анализи по Маркс. Просто е юрдечета, мои, просто е – защото Витанов може а вие и понятие си нямате, като наредите събраните съчинения на Маркс, колко място заемат из библиотеката.
Стига толкова по това за днес.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 491 дни.
16 месеца са 488 дни. Над 16 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 17 месеца са 518 дни. Броячът върти.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 593 дни. 19 месеца са 578 дни. 20 месеца са 609 дни. Броячите въртят. Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.
593 дни валидна прогноза. 19 месеца, върви месец номер 20. Проклетата прогноза – още е валидна. Броячите си въртят, рекордите се увеличават. Да му мисли, който ще трябва да ги подобрява.
Знете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно, спазвате елементарните предпазни мерки и гледате да не се получи вторичен пик до идващите празници. И да се получи, няма да е голям, понеже се справяте добре и празниците се очакват да са спокойни.
Та така.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.