• Кратка информация за политиката и войната за 07 март 2024 г.
И тъй, както се и очакваше, супервторникът в САЩ отнесе кака Хели и чичо Дончо остава кандидатът за кандидат на президент на Републиканската партия. Кандидат за кандидат, щото сега ще му играят мръсни номера, понеже по честен път не могат да го извадят от играта. Чичо Дончо обаче е доста мнителен.
Войната в Газа се закучи, но и това ви бе прогнозирано. Беше набутана в информационния ъгъл, за да не се вижда какво става там, а то е , каквото се очаква – израелската армия полека напредва, при палестинците е глад. Трябва да им хвърлят храна от въздуха. Така и ще продължи. Хутите бият с ракети по кораби в Червено море и режат кабели. И това ще продължи, че може и да се засили.
Обратно към нашите си неща. Книгата за Япония излезе, пишете, че била свършила в Сиела. Пак ще заредят, тиражът все още не е изчерпан, три дни са минали, откакто я пуснаха в продажба. За това, което е вътре в книгата, стигнах до глава 4. Тя описва един от най-ужасните периоди в японската история – периодът Сенгоку джидай или периодът на воюващите провинции. Представте си – имате 66 провинции, централната власт се спихва и изведнъж имате 300 човека с частни армии, къде по-големи, къде по-малки и всеки гледа да завземе територията на комшиите. И така – 130 години яки битки, а броят на тези с армиите намалява по насилствен път. Накрая остават няколко големи играча. И битките стават големи, а властта се концентрира във все по-малко ръце. Съвсем накрая остават трима със съвсем различни стратегии за упражняване на властта. Описал съм го в един анекдот за тия тримата – Нобунага, Хидейоши и Токугава. Вървели тримата и видели пойна птичка в гората, която не пеела. “Ще я убия, ако не запее” – казал Нобунага. “Ще я накарам да запее” – казал Хидейоши. “Ще я почакам да запее” – казал Токугава. И тъй, глава 4 ви описва жестокия Нобунага, който започнал да обединява Япония със сила. Убили го, защото избил десетки хиляди монаси и още стотици хиляди немонаси. След него дошъл хитроумният Хидейощи, който обединил Япония, но не успял да създаде династия. Хидейоши и неговият генерал Курода Канбе са главните действащи лица в края на 4-та глава. Много самураи има, казва си Хидеоши, трябва да ги понамалим. И ги праща да завоюват Корея. Един не отива – зетят му Токугава, и когато Хидейоши умира, точно Токугава се оказва с най-запазена армия и взима властта. Но на Токугава е посветена следващата, глава пета.
Та така. Това, което ни интересува, са властовите технологии. “Управлявай със сила” – казвал Нобунага. Нали още помните – ще я убия, ако не запее. Технологията на Хидейоши е специално описана на страница 269-та. И тук помнете – ще я накарам да запее. Приятно четене.
Всеки ден ще ви разказвам ей така, какво ще намерите в поредната глава на книгата.
Караме нататък. Продължаваме с лорд Кейнс. Месецът на Кейнс отива да свършва, а след като свърши, съм ви нагласил нещо много интересно – как се взима власт в една държава. След като мога да пиша как става това в Япония, вероятно съм запознат и как става това на други места по света, нали така. Но затова, като свърши месецът на Кейнс.
Да видим какво ни е нагласил за днес лорд Кейнс
Джон Мейнард Кейнс (ден 29)
… Големите събития в историята често се дължат на промени в растежа на населението и други фундаментални икономически причини, които, поради своя постепенен характер, убягват от вниманието на съвременните наблюдатели и се приписват на безумието на държавници или на фанатизма на атеистите.…
Та, Кейнс ни казва да гледаме постепенните промени в растежа на населението и другите бавни икономически промени. Количствените изменения там водат до изменения в качеството, който се приписват на безумието на държавници например. Интересна идея. Я да я последваме да видим, къде ще ни отведе. Изменението на населението значи. У нас то намалява. И доста голяма част от него обеднява. Интелектуалния статус пада. Нищо чудно, че по върховете има политици, каквито има. Крадат, лъжат и са неспособни и едно куклено шоу да ви направят като хората. Между другото, кукленото шоу продължава. Голям цирк ще е в следващите дни. Яко набиване на канчета от хълма с козичките ще има, иначе сглобката – коалиция може и да гръмне. Ама то, авторитетът на България растял. Ами, ами, населението намалява и затъва в дългове. Армия – никакава, от нея най-боеспособното е устата на военния министър. Който едвам смогна да прати едни БТР-и, шеста ръка, за Украйна. Никой не ни базари за нищо. И как се променя това? Каквото дойде по политическия връх – цвъка из авгиевите обори на българското развитие. Как се оправя това? Е-е-е-е, как – с познания по механика на флуидите. Херкулес нали така се справил. Значи, търсим специалист по механика. Мориарти, демек. Е, търсете го, де, може и да го намерите. Какво беше – ще ви почакам, да го намерите. Пък дали ще ви запее, вече е друг разговор.
Както виждате, полезно е да се чете Кейнс. Утре свршваме с Кейнс. И от другата седмица започва човекът с кодово име – Добре известният на хълма с козичките. Там да видите какви интересни неща ще има.
Стига за това.
Международна тема днес – войната в Украйна.
От няколко дни ви правя логистични анализи. И днес – пак така. Както виждате, чичо Дончо надвисва като кандидат за президент на Републиканската партия. А чичо Дончо е заинтересован дядо Джо да изгърми в Украйна. И като така, американската помощ за Украйна може още да се позабави. Поради това, пинчер-бауцарите се натискат да дават допълнитела военна помощ. Например, освн БТР-и, нашите юнаци гласят да пращат и самоходни артилерийски установки. Както съм ви писал – тотална глупост. Още не са ги пратили, а руснаците знаят. Некадърност – това е точната дума. Я да фрмулирам
Закон на Витанов: Когато най-поразяващото нещо в една армия е устата на министъра, пиши я бегала (армията).
Обратно към Украйна. Доста се загледахме на север по фронта. Хайде сега да погледнем на юг, към Одеса и да видим какво ни казва логистиката. Зна-а-ачи, превземат руснаците Херсон, после Николаев и напред към Одеса. Едва ли ще стане обаче така. Защото като вървиш покрай морето, трябва да преминаваш широки устия на реки, а както е казал Клаузевиц, водните прегради са доста ефективно нещо. Значи, руснаците трябва да избягват водните прегради. Откъдето следва, че ударът към Одеса вероятно ще започва с пробив на фронта  на север, където няма такива водни прегради. Северно от линията Гуляйполе – Запорожие – Кривой рог. Ма, чакай, бе Витанов, ма там са Павлоград и Двепропетровск. А-ха-а-а, почвате да схващате, защо боевете покрай Донецк са важни. Като първи етап, руската армия трабва да се придвижи по линията Павлоград – Днепропетровск, нейде там да форсира Днепър. Там Днепър не е толкова широка река. След което през Кривой рог да се насочи към Одеса.
Мащабен план, за реализацията на който обаче украинското пушечно месо трябва още да намалее. Но основната идея я схванахте. Ако ще пробиват фронта, руснаците ще го направят на запорожкото направление и пробив там трябва да ви говори, че руските намерения за превземане на Одеса са сериозни.
Ето как логистиката ни казва, какво да очакваме.
Ами Харков, ще попитате? Е, за Харков, руската армия трябва да го пообкръжи. За да стане това, тя трябва да овладие пътищата към южните подстъпи на града. Което ще рече, че трябва да се разправи с украинската групировка покрай Славянск и Краматорск. Тъй, че атаката на линията Константиновка – Краматорск – Славянск ще ни покаже, че руските намерения за превземане на Харков, са сериозни.
Както виждате, логистиката е велика наука. Комбинирайте я с математика и изведнъж тъмните военни небеса ще ви се прояснят.
Е, стига по това за днес.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 590 дни.
19 месеца са 580 дни. 19 месеца валидност. Броячът върти. 20 месеца са 612 дни
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 693 дни. 22 месеца са 671 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 22 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнямайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 693 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що се отнася до ковида, знете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до средата на март. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпозни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 693 дни, тогава ще ги взема насериозно.
За грипа – спирам с прогнозата. Вълната си заминава, съвсем според прогнозата.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.