• Кратка информация за политиката и войната за 21 февруари 2024 г.
Вътрешният коментар, както знаете, е на основата на цитати от Кейнс. Да видим какво ни е нагласил за днес лорд Кейнс
Джон Мейнард Кейнс (ден 19)
… Значението на парите произтича от това, че те са връзка между настоящето и бъдещето. …
С други думи, казва ни лорд Кейнс, ако искаме да разберем как настоящето преминава в бъдещето, трябва да следим как и накъде се движат парите. Ето ви съвсем малък анализ, за да видите калко е прав Кейнс. Кой движи парите в ДПС? Пеевски движе парите на сцената. Нищо чудно, че той казва накъде да върви влака. Въпрос с повишен интерес – а кой строи железопътните линии, по които се движи влакът на ДПС? Виждате ли сега. Малко точна теория и само два подходящи въпроса и изведнъж става много интересно. И накъде върви влакът на ДПС? Отговор – гледай потока на парите. Ако можеш, че то съществена част от тия потоци текат на тъмно зад сцената.
Караме нататък. Кой движи парите в ПП-ДБ? На сцената това е Асен Василев, нали така. Затова Асен Василев изглежда най-солидно от всички тях. Другите правят Куклено шоу та да не се вижда, как посоката на движението на парите доста се отклонява от това, което е обещавано. Циркове в “сглобката”? Ведага се появяват, щом парата не тече в “сглобените” посоки. А цирковете, както е известно, се правят от циркаджии. Това е на сцената. А какво става зад сцената? Кое е това, което държи “сглобката”? Питаме Кейнс. Един хълм с пари, казва ни той. Хълмът с пари, който стои зад хълма с козичките. Въпрос – ще се промени ли поведението – орем земятя с нос, за да предаваме и продаваме народа ежедневно? Отговор -не. Защо не? Хълмът с пари зад хълма с козичките да е мръднал? Не. Ами тогава, никаква промяна на може да се очаква.
Закон на Витанов: Златото е метал, който се съединява с човека, за да го разяжда.
Това наблюдаваме по върховете на българската политика, нали така. Разядени от златото хорица с носове, орящи земята, продаващи и предаващи националните ивнтереси и още повече разяждани от златото. Гледай парите, казва Кейнс – те са връзката между настоящето и бъдещето.
Да караме ли нататък? Я за домашно – кой движи парите в ГЕРБ? Как изглеждат нещата откъм публиката, която гледа светлините на сцената. Ами в тъмното зад сцената – там какво става?
Закон на Витанов: Властта е контрол. И голяма част от контрола се извършва посредством пари.
Прав е Кейнс. Парите са връзката между настоящето и бъдещето.
Стига за това.
Международна тема днес – войната в Украйна. Там стават най-интересните изменения, които се виждат на сцената на световната политика. А какво точно става?
Авдеевка падна. Това беше най-укрепения град под украински контрол в Донбас. Щом най-укрепеният град падна, въпрос на време е голямата топка да се дотъркаля до другите градове в Донбас. Засега, руската армия полека разширява контрола въху териториите около Авдеевка като атакува Ласточкино. Основната точка за успех в това начинание е Орловка.
Авдеевка има доста важно значение. Едно на ръка, украинските надежди за правземане на Донецк умряха. Второ, руснаците получиха контрол върху транспортната система между Донецк и Авдеевка и сега доста по-лесно ще превозват войски и боеприпаси там.
И трето – да не забравяме Кейнс. Парите движат света. Я се поставете сега на мястото на Републиканците в САЩ. Американците са хора прагматични. Много трудно ще ги убедите, че трябва да влагат пари в поддръжка на режим, който търпи поражение след поражение на бойното поле. Колкото и да надувате сценката с Навални. Като няма пари прим и подкрепата ще намалява. Пари прим ли? Ти-и-и-и, Витанов да не би да се опитваш да ни цитираш…. Сатаната с брадата!!?? Е-е-е-е-е, сега мили мои и Сатаната с брадата и Кейнс ви казват, че парите движат света.
Да погледнем на юг от Авдеевка. Там е Мариинка и от Мариинка руснаците атакуват по пътя към Угледар. Настъплението върви и приключват боевете за селото, наречено Победа. Като гледаме, движението на руснаците в тая посока заплашва украинските части, които са на изток от пътя за Угледар. Угледар значи се повява като потенциална руска цел.
Още по на юг – руснаците влязоха в Работино. Това означава, че ще има опит за натиск над друга важна точка – Орехов. Украинците пищят заради голямата численост на руските части там – над един корпус. Орехов прикрива път към излизане на Днепър.
Още по на юг – от украинския плацдарм в Кринки нищо не остана. Месомелаката тук беше голяма. Опитът за форсиране на Днепър от украинската армия се оказа неуспешен.
С две думи – зрада след зрада. Очаквано – след падането на Авдеевка, фронтът търси равновесна точка и се движи на запад. Къде ще я намери тази равновесна точка, зависи от триенето, което средата оказва на голявата топка, защото малката топка няма достатъчно енергия да я спре, пък и се люспи и лющи.
Е, разчитаме на английските безпилотници с изкуствен интелект. Те никак не са лоши, но дали ще помогнат да се обърне войната? Едва ли. И на запад, и на изток, техниката е полезна, но не е панацея. Като сме се загледали в англичаните да отбележим, че тия дни се отипатаха да изстрелят ракета Трайдънт от подводница. Ракетата дефектира и едва не падтна обратно върху подводницата. Където беше военното ръководсво на Великобритани барабар с министъра на отбраната. Найс,а? Техниката не е панация, а когато чакаш на вундервафетата да обръщат война, значи яко си загазил. Справка – Художникат през 1944-45 г. Ама ние сме комици! – ще кажат някои. Още по-зле – ще им отговоря аз. Художникът барем имаше Железен кръст за храброст, а вие и това нямате.
Е, стига по това за днес.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 575 дни.
18 месеца са 549 дни. Над 18 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 19 месеца са 580 дни. Броячът върти.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 678 дни. 22 месеца са 671 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 22 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнямайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 678 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до края на февруари. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпозни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 678 дни, тогава ще ги взема насериозно.
За грипа
Какво ви писах
20-ти февруари мина. Както видяхте и както ви беше прогнозирано, грипната вълна тръгва да отминава. Справихте се и през тази година. До края на месеца се очаква спад в броя на заболелите. Като почне март месец, ще спра прогнозата за грипа. Както видяхте, пред очите ви е всичко и се случва точно така, както е прогнозирано. Ако някой може да го направи по-добре, да го направи. Не се вижда такъв обаче оттук до хоризонта и от сега до бъдещето. 678 дни валидна прогноза. Подготвяме почвата за появатана Хари Селдън.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.