Положението на нашата страна е жалко, тя е марионетка. Имаме елит, който би изпълнил всяка команда отвън, дори тази, която още не е получил. Ние сме сложени в прифронтовата полоса. Наш национален интерес е да не ни вкарат във фронтовата полоса.

Това заяви в предаването “Не се страхувай” по “Евроком” социологът и геополитически анализатор проф. Иво Христов.

Той коментира развитието на ситуацията с войната в Украйна и отраженията, които тя дава върху световния ред.

Според него в момента има патова ситуация. Русия е вкарана в капан в Украйна. Основното пушечно месо в конфликта са рускоговорещите украинци. Тактиката на Русия в Украйна не успява, но и тактиката на САЩ да задействат целия свят срещу Русия също не успява, подчертава анализаторът.

Големи фактори като Китай, Индия, Бразилия, Аржентина, Мексико, нефтените империи от Залива не се включиха в американската игра, посочва той. И обръща внимание, че Китай дори говори за превръщането на БРИКС от чисто политическа организация в съюз, който има и военни измерения.

От друга страна ЕС постепенно се превръща в политико-граждански филиал на НАТО, а НАТО – в глобална структура, твърди проф. Иво Христов. Алиансът ще бъде оръжие, насочено срещу Русия и Китай.

Давайки примери за промените, които чакат света, той посочи, че трима от най-големите производители на пшеница – Русия, Украйна и Казахстан – или няма да изнасят зърно, или ще го правят по друг начин.

https://epicenter.bg