•  Пред НДТ – депутатът от Добрички регион и един от лидерите на ПП ГЕРБ Деница Сачева – за представения проекто-кабинет и очакванията за неговото бъдеще

 

– Г-жо Сачева, как ще коментирате представения от проф. Габровски проекто-кабинет?

– На първо място смятам, важен политически знак е, че проф. Габровски върна мандата изпълнен. Той  имаше свободата да преговаря с експерти, които да поемат ангажимент за бъдещо управление на страната, като съставът на този кабинет успя ясно да дефинира приоритетите.

– А кои са тези приоритети?

– Много е важно да отбележим, кои са вицепремиерите, предложени от проф. Габровски, защото още оттам стават ясни приоритетите, на които залага бъдещото правителство. Имаме предложен зам.-министър-председател по обществен ред и правосъдие. А това ясно показва, че борбата с корупцията е изведена на преден план. Има предложен зам.-министър-председател по климатичните политики и околната среда и водите, което веднага слага сериозен акцент върху зелените политики. Наред с това остават важните теми като въвеждане на бързи и ефективни мерки за спадане на инфлацията, спиране на спада на икономическия растеж и постигане на фискална устойчивост в държавата.

– Доколко ръководството на ПП ГЕРБ участва в съставянето на този проекто-кабинет?

– В началото на приемане на мандата беше проведен сериозен диалог с проф. Габровски. Бяха очертани основните политики, които ПП ГЕРБ държи да бъдат водещи в бъдещото развитие на страната ни. И проф. Габровски получи съгласие за водене на разговори. Оттам-нататък той имаше пълна свобода да подбере сам хората, които смята, че могат да изведат България от кризата. Смятам, че той е успял да подбере точно такъв екип от експерти и политици.

– Какви са Вашите очаквания от предстоящото гласуване на кабинета в пленарна зала?

– Очакванията са кабинетът да бъде представен в пленарна зала в сряда и да получи подкрепата на всички, които смятат, че трябва да сложим край на политическата криза. Очевидно тази криза не може да се преодолее с политически кандидатури. Най-разумното решение е именно да бъдат подкрепени професионалисти, доказали се хора с опит, които да работят отговорно за страната, за да преминем през мъртвата точка на кризите и да спрем спиралата от предсрочни избори, която изтощава обществото до краен предел. Енергията на народа трябва да бъде насочена към постигане на общонационални цели. НДТ