“Продължаваме промяната” са изборът на 27,9 на сто от гласоподавателите в Добричка област според междинни резултати

0
645

Добрич, 15 ноември /Юлияна Христова, БТА/
“Продължаваме промяната” са изборът на 27,9 на сто от гласоподавателите в Добричка област и са първи във вота за новия парламент според 60,63 на сто обработени протоколи на секционните избирателни комисии. Междинните резултати съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Мариян Няголов.
За ГЕРБ-СДС в региона са гласували 20,01 на сто, а за “БСП за България” – 14,53 на сто от избирателите. “Има такъв народ” е с 10,79 на сто подкрепа. ДПС и “Възраждане” имат минимална разлика във вота, печелейки съответно 5,78 на сто и 5,74 на сто, според обобщените данни към 6.30 часа. За “Демократична България” са дали гласа си 4,35 на сто от избирателите. Добричкият избирателен район ще изпрати в новото Народно събрание шестима депутати.
Във вота за президент и вицепрезидент водят Румен Радев – Илияна Йотова с 57,78 на сто от гласовете. Анастас Герджиков – Невяна Митева са с втори резултат от 21,72 на сто подкрепа.

За тези, които вече правят изчисления коя партия колко мандата ще вземе в Добричка област, ще кажем, че за областта са определени 6 мандата. Това означава, че за всеки пълен мандат са необходими 1.66666 процента. След това разпределение влиза системата за остатъчните гласове. Но тя вече зависи и от представянето на партиите в други области и в чужбина. Поне в този момент два мандата има “Продължаваме промяната”, по един мандат имат БСП, “Има такъв народ”, ДПС, и “Възраждане”. Но това е много рано да се каже, докато не завърши 100 % обработването на протоколите, докато не станат известни резултатите на партиите и в другите области и от чужбина, а и последната дума принадлежи на ЦИК. Сега можете само любителски да изчислявате и да правите прогнози.