дом Акценти ПРОВЕРКИ НА РЕГИСТРАЦИЯТА: Хората в Добричко се съмняват за изборен туризъм /видео/

ПРОВЕРКИ НА РЕГИСТРАЦИЯТА: Хората в Добричко се съмняват за изборен туризъм /видео/

0
435

Добричка е една от общините с най-много населени места, подлежащи на проверка за адресната регистрация на жителите. 870 души, регистрирани наскоро, ще бъдат проверени. Тази бройка е достатъчна за избора на поне двама общински съветници. Според местното население външни хора са регистрирани и в села, които не попадат в списъка на МРРБ. Без нарушения и разминаване приключи документалната проверка в област Добрич.

„Мисля, че има пропуски и е хубаво да се отстранят, защото проверяваме всички регистрирали се за срок от една година”, уточни Живко Желязков, вр.и.д. областен управител на област Добрич.
Такъв е случаят с Акче Сали от село Енево. Преди 15 години, когато не се изисква декларация и нотариален акт от собственика, на нейния адрес са регистрирани 9 души. От ГРАО отказват да ги заличат.

„Не мога да ги залича от моя адрес. От 1 година ходя по адвокати и ходих в общината при г-жа Росица Великова. Тя каза, че нямам такова право, докато те сами не се откажат”, коментира Сали.

По Закона за гражданската регистрация точно хората, които са отказали на Акче заличаване, би следвало да го направят.

„Кметът или кметският наместник е длъжен в 3-дневен срок да издаде заповед и да се състави комисия, да извършат проверката. Съответно да бъде издадена заповед тези лица да бъдат дерегистрирани”, обясни юристът Светлана Христова.

Енево не попада в списъка за проверка, но хората тук сами ни сигнализираха, че в селото са регистрирани много външни хора.

В село Бенковски от години ситуацията е същата. Според жителя на населеното място Джемайдин Белбер хората с уседналост могат да се открият само със справка в Гранична полиция. Проверка в последния момент обаче едва ли ще доведе до реални резултати.

След проверката по документи, сега предстои и по адреси, която ще се извърши съвместно с полицията.

Репортер: Надежда Карапанчева

https://nova.bg/