Приемат предложения за промени в Синята зона в Балчик

0
786

Нов срок тече по проекта за изменение на наредбата за платеното паркиране на пътни моторни превозни средства в Балчик. Промените са обявени отново заради техническа грешка, обясни кметът на Балчик Николай Ангелов.Така до 20 март на заинтересованите се предоставя възможност за становища и препоръки, които могат да дадат на хартиен носител: с адрес гр. Балчик, пл. „21-септември” № 6, информационен център; както и по електронен път: mayor@balchik.bg.

Предлага се часовият диапазон през цялата година да е от 8:00 до 20:00 ч. ,а извън летния сезон, от октомври – април включително, синята зона да важи само в почивни и празнични дни. В момента платеното паркиране е за цялата календарна година във времето 10-22 часа.

Предлага се стикерът за локално паркиране (30 лева/годишно) да се издава по постоянен адрес с цел предотвратяване възможността за злоупотреби. Дава се възможност на собственици на жилищни имоти, с постоянен или настоящ адрес извън община Балчик, да се ползват от това право.

Пред­ла­ганото раз­ши­ре­ние на зо­на­та е със 137 пар­ко­мес­та, кои­то ста­ват об­що 358. Към настоящите зони се добавят: ул. „Генерал Заимов“,ул. „Константин Кисимов“, алея „Ехо“, паркинг „МБАЛ“.

Финансовият анализ при сегашната цена от 1 лев за час и 10 лева дневен абонамент показва, че дружеството „Кибела 2014″ЕАДгенерира голяма загуба. Затова се налага повишаване съответно на 2 лв. и 20 лева, така дружеството ще може да се самоиздържа и да реализира минимална печалба, се посочва в мотивите.

Целта на промените е по-висока ефективност в регулиране паркирането и безопасното ползване на елементите на пътното платно и постигане на приемлива рентабилност. За прилагането на измененията са нужни капиталови разходи от 67 502 лева.

Проучват се и но­ви зо­ни за паркиране, съоб­щи още за­мес­тник – кме­тът Ди­мит­рин Ди­мит­ров.

“Пра­ви­ли сме проуч­ва­ния за го­лям бу­фе­рен пар­кинг, но ре­зул­та­ти­те не по­каз­ват го­ля­мо по­доб­ре­ние и ико­но­ми­чес­ка ефек­тив­ност. Ед­на­та идея е за Га­ра­до­ка, но да се из­гра­ди ли­ния с чес­то­та през 15 ми­ну­ти, дос­та ос­къ­пя­ва идея­та и не ре­ша­ва проб­ле­ма” – коментира той. Още та­зи го­ди­на е въз­мож­но да се уве­ли­чат мес­та­та за пар­ки­ра­не с пред­стоя­що ук­реп­ва­не на свла­чи­ще Ста­ра къ­ща в ку­рор­тна зо­на “Дво­ре­ца” и та­ка да се поя­вят още 90 пар­ко­мес­та на ули­ца “Въз­кре­сия Де­ве­та­ко­ва”. В рам­ки­те на та­зи го­ди­на ще се ре­ши по кой на­чин да бъ­дат из­пъл­не­ни ук­реп­ва­ния­та. Ако по­лу­чим пред­ло­же­ния от дру­жес­тво­то та­зи зо­на да вле­зе в об­хва­та, ще нап­ра­вим пред­ло­же­ние на Об­щин­ския съ­вет – уточ­ни за­мес­тник – кме­тът в отговор на запитване.

Без­плат­ни зони край брега в мо­мен­та са ча­къ­ли­ра­ният паркинг под алея „Ехо“, до кръ­го­во­то на “Бя­ла къ­ща”, до хо­тел “Хе­лиос”.

Два общински паркинга в района на Двореца са дадени под наем.

БНР – Албена Иванова