ДУБАЙ, 16 декември. /ТАСС/. Престолонаследникът на Кувейт Шейх Машал Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах беше провъзгласен за нов емир, наследявайки шейх Науаф Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах, който почина в събота. Съответното изявление беше обявено по кувейтската телевизия от заместник-ръководителя на правителството, държавен министър по въпросите на кабинета Иса ал Кандари.

Според кувейтската конституция след смъртта на емира тронът автоматично преминава към престолонаследника, но той може да поеме властта само след полагане на клетва в Народното събрание (еднокамарен парламент). Новият емир има една година да назначи наследник.

Шейх Наваф почина на 86-годишна възраст. На 29 ноември държавният министър на канцеларията на емира Мохамед Абдула ал Мубарак ал Сабах обяви хоспитализацията на монарха. Според изявлението на министъра състоянието на Шейх Науаф е стабилно и той получава необходимите медицински грижи.

Покойният емир на Кувейт се възкачи на трона на 30 септември 2020 г. след смъртта на своя полубрат Сабах Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах, който ръководеше страната от 2006 до 2020 г. През февруари 2006 г. Шейх Наваф е назначен за престолонаследник със заповед на Шейх Сабах. Така той наруши традицията, според която представители на два клона на фамилията ал-Сабах – ал-Джабер и ал-Салем – последователно ставаха емири. От юли 2020 г., докато Шейх Сабах беше на лечение в Съединените щати, Шейх Науаф беше действащ емир.