ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ НХА ПОКАЗАХА КАК СЕ МАЙСТОРИ ПЛЪСТ ПРЕД ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ

0
307

Преподаватели от Националната художествена академия (НХА) показаха с изложба на свои творби и с уъркшоп как се майстори плъст пред единадесетокласници от училището по изкуства “Свети Климент Охридски” в Добрич, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.

Работилницата по текстилната техника, която отвори врати в художествената галерия, е част от проявите, посветени на годишнина от създаването на специалността текстил през 1898-а в академията.

Плъстенето на вълна е пренесено от азиатските степи от прабългарите, а днес автентични образци на това изкуство, което има не само декоративна функция, но носи и послание, могат да се видят в Копривщина и Видинския край, разказа на учениците д-р Цвета Явашева от НХА.

Тя добави, че плъстите се правят от млада вълна, събрана през пролетта, или от късната стрижка на овцете наесен. Учениците по графичен дизайн сами опитаха да подредят вълнената основа, после я заляха със сапунена вода и я валяха с ръце преди да поставят колоритна орнаментика.

В изложбата “Текстилът в Националната художествена академия – от началото до днес”  преподаватели и студенти демонстрират от мотиви в чипровски килими до бродерия върху фотография и ситопечат върху велпапе.

“Фрагмент от Храма на живота” на Вихроний Попнеделев, “Без дистанция” на Анна Бояджиева, “Сезони” на Наталия Дарманчева са част от авторската колекция на преподавателите.

Студентката Филипина Стаменкова експериментира с инсталация от картонени окръжности, а Веда Христова е съшила в пачуърк нарязани на парчета картини – учебни задачи по време на следването.

Експозицията ще остане в Добрич до 21 април.