Преобразяват любими места за Тервелчани

0
533

В годината на много ограничения, се намери време за малки, но важни за любителите на красивото проекти. Дълго отлагани , поради липса на време, сега те са на дневен ред.Разбира се, без да спира работата по изпълнението на капиталовата програма и докато подготвяме следващите за изпълнение обществени поръчки и обекти, решихме да върнем към нов живот знакови за града места. Общината и читалището, всеки със своите идеи за кътове – заедно и със своите „умове“ и „работни ръце“.
Първото място, което беше преобразено е любимото на тервелчани от миналото мостче, което води към някогашния детски кът. А за този кът сегашните 50-60 годишни граждани на Тервел разказват с много сантимент и усмивки. Наричат го приказен кът. Но него го няма отдавна.Всъщност от повече от 30 години, може би. Бившият парк за игри на деца с приказни герои, кораб, фонтан, рисувани пана е история. На неговото място допреди месец се намираше най-периферната и неподдържана част на парка. А тя е най-близо до жилищните блокове на кв.“Изгрев“ и до детска градина „Първи юни“.
И така, идейната концепция за преобразяването му, съобразена със съвременните условия вече е факт. Първо , резачите от групата на Иван Колев разчистиха многото излишни и сухи треви и мостчето се „показа“. После, майсторите Игнат Иванов и Мизан Садул, които работят в общината, възстановиха орнаментите на мостчето и падналата мозайка. С помощта и на Иван Луков, Никола Костов и малките групи от работници, които те ръководят беше възстановена бетоновата настилка към и върху мостчето.Боядисани бяха металните части.Паралелно с това, бяха изработени метални цветя. Те бяха бетонирани в кашпите на старото мостче . Електротехниците в групата на Господин Господинов се погрижиха за надеждно осветление.
Мястото е неузнаваемо. Утре , там ще бъдат монтирани шест фигури на приказни герои.Има нова чешмичка, а старата се превърна в саксия. След мостчето се крият нови изненади – буренясала полянка се превърна в детска площадка, сменени са всички стари дървени части на пейките. За това пък се погрижиха Явор Радев, Асен Антонов от с.Каблешково, Милко Станчев и Иван Луков. Работата в къта продължава . Ще ви разказваме и показваме още красиви неща – едно , по едно, всяко след завършването му. В градинката пред читалището също кипи усилен труд. Малки и големи работят заедно под ръководството на Нели Денева и творят красота. Ще се радваме, ако кътовете Ви харесват и си ги пазите.Защото са направени с желание и любов.