Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на втората политическа сила в парламента „Има такъв народ”. Това се случи точно в 9 ч. тази сутрин в президентството.

Световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, която беше номинирана за премиер от партията на Слави Трифонов,

прие мандата и веднага го върна на държавния глава.

„Ние от партията „Има такъв народ” ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиция с нито една партия от статуквото. Спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция и затова връщаме мандата за съставяне на правителство”, заяви тя.

В отговор Радев заяви, че именно в кризи като тази България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Според него заради това всеки мандат се гледа с надежда.

„Разбирам и вашите мотиви,

защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент и те трябва да бъдат взети, независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да потърсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокови предизвикателства пред страната ни”, заяви президентът.

Според него наред с всички предложения, които постъпват в Народното събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложението за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, граждани и бизнес от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство. Радев изрази готовност да обсъди позицията на „Има такъв народ” по тези теми и ги покани на дебат.

Още в понеделник Трифонов обяви, че „Има такъв народ” няма да прави опит за съставяне на правителство,

защото няма да имат достатъчно гласове в парламента и това би означавало да изпаднат в зависимост.

До връчване на мандат на ИТН се стигна, след като държавният глава връчи мандат на първата политическа партия, според резултатите от изборите на 4 април, ГЕРБ, но поканените от тях за преговори партии не се отзоваха и те не успяха да съставят правителство.

Сега президентът ще трябва да прецени коя да е следващата партия, на която да връчи мандат

за съставяне на правителство, като това не е задължително да бъде третата политическа сила, в случая БСП.

Ако отново има неуспех за съставяне на правителство, държавният глава ще състави служебно такова, което в срок от максимум два месеца трябва да организира предсрочни парламентарни избори.

https://www.vesti.bg