Президентските избори в Украйна: Интригата остава докрай

0
1431

Тази неделя в Украйна се провеждат президентски избори, чието значение трудно може да бъде преценено, доколкото от тях в голяма степен ще зависи в каква посока страната ще се развива оттук нататък.

Ще продължи ли тя по пътя на реформите или ще замръзне на постигнатите резултати, или още по-зле – ще направи крачка назад. Какви ще бъдат отношенията както със западните партньори, така и с Москва, която очевидно очаква резултатите от тези избори с не по-малко нетърпение, отколкото самата Украйна. Отговори на тези въпроси може да бъдат получени в близко време, след официалното обявяване на победителя в президентския маратон. Засега е невъзможно да се каже кой ще бъде този. За което има редица причини.

Последните две президентски кампании в Украйна имат особености, които не се наблюдаваха при предишните. През 2014 г. изборите за първи път се проведоха в условията на война. През 2019 г. освен войната към тях се прибавя още една особеност: за първи път в цялата история на независимостта в изборите в Украйна не само участва, но според всички социологически проучвания, в надпреварата води човек, който до този момент фактически не е имал нищо общо с политиката.

Става дума за популярния украински шоумен Владимир Зеленски, феноменът на чиято популярност до голяма степен е резултат от голямото търсене от страна на украинското общество на нови, неомърсени от политиката лица. Също немаловажна съставна част от неговия висок – в сравнение с другите кандидати – рейтинг представлява неговото участие в популярния в Украйна комедиен сериал „Слуга на народа“, който започна да се излъчва в Украйна в края на 2015 г. и който фактически стана старт на неговата предизборна кампания. В този сериал Зеленски играе ролята на президент на Украйна с фамилия Голобородко, надарен с най-положителните качества. И се получава, че високият рейтинг на шоумена Зеленски всъщност е рейгингът на Голобородко, когото олицетворява на екрана.

Какъв политик ще бъде всъщност Зеленски могат да разберат не много от неговите избиратели, доколкото неговият предизборен щаб се старае максимално да изолира „невинния“ според политическите критерии кандидат от различни директни появи в ефир, токшоу, дискусии с журналисти и т. н. Целта на такова поведение на „Зе! Екипа“ (както го наричат в Украйна)е достатъчно проста: да не се допусне нямащия нито опит, нито достатъчно знания за политиката представител на шоубизнеса, да разочарова обичащите го избиратели-телевизионни зрители и да унищожи сам своя висок рейтинг. И засега тази тактика работи.

Освен това за първи път и не на последно място поради участието на споменатия вече представител на шоубизнеса Зеленски, реалните резултати от президентските избори могат да имат не малка разлика с това, което днес показват данните от социологическите изследвания.

И така, какво говорят тези данни. Според резултатите от последните допитвания, проведени от различни социологически компании през третата седмица на март, готовност за участие в изборите за президент на 31 март 2019 г. са декларирали 80-85% от анкетираните.

Що се отнася до предпочитанията на украинските избиратели, то както вече беше казано, най-голяма поддръжка сред тези, които напълно или по-скоро са уверени, че ще участват в гласуването, има Владимир Зеленски. На второ място е действащият президент Петро Порошенко и лидерът на партията „ «ВО «Батькивщина» Юлия Тимошенко. Следва ги един от основателите на „Опозиционна платформа“ Анатолий Гриценко и лидерът на „Радикалната партия“ Олег Ляшко. Другите кандидати, както показват изследванията, набират по по-малко от четири процента.

Ако се разглежда териториалният аспект на проведените социологически проучвания, то по данни на допитването на социолозите от „Рейтинг“ Зеленски има силни изборни позиции в югоизточните и в централните райони на страната. Тимошенко и Порошенко – в централните и западните. При това Зеленски е лидер по отношение на симпатиите на избирателите в градовете, а Тимошенко – в селата.

По „възраст“ Зеленски е лидер сред младежите и хората на средна възраст, Тимошенко – сред по-възрастните избиратели. Порошенко има високи позиции сред избирателите на средна възраст.

Според социологическите проучвания през третата седмица на март резултатите са следните: Владимир Зеленски се радва на подкрепата на между 17,8 и 24,6% от избирателите; Порошенко – от 11,7 до 15,7%, а Тимошенко – от 8,2 до 13%.

Последното изследване, направено в периода 22-27 март отново поставя Зеленски на първо място с 20,6% подкрепа, на второ е Тимошенко с 13%, изпреварваща само с 0,1% Порошенко.

Както се вижда от резултатите на социологическите анкети едва ли някой ще успее да победи на първия тур на изборите, както беше и през 2014 г. При това уверено може да се каже, че днес не е възможно да се каже кои от тримата водещи по рейтинг лидери ще отидат на втория тур.

Първо, резултатите от социологическите допитвания много се различават, което може би е свързано с различия в методологията, както е възможно и ангажираност на социологическите групи, които провеждат допитванията. Освен това значителна част от избирателите е затворена към допитванията или просто отказва да участва в тях.

Второ, не е факт, че всички анкетирани ще отидат да гласуват. Поради това реантата избирателна активност ще бъде на ниво около 60%, а не на 80-85%, както показват изследванията, което също ще повлияе на крайните резултати.

Трето, лидерът в президентската надпревара Зеленски основно е поддържан от младежите, които за разлика от електората на основните му конкуренти, не бележат стабилно участие в изборите.

Например 70% от избирателите на Владимир Зеленски представляват аудиторията на възраст между 18 и 44 години. Според днешните данни около 53% от избирателите в тази възрастова граница и 38% от избирателите между 33 и 44 г. по-скоро няма до се отправят към избирателните секции в деня на вота. На свой ред около 60% от избирателите, подкрепящи действащия президент, са хора на възраст от 45 до над 60 години. Според анкетите почти 48% от избирателите в диапазона 45-59 г. 5и около 65% от тези над 60 г. по-скоро ще се отправят към урните. Както при Петро Порошенко, около 65% от избирателите на Юлия Тимошенко са тези, които са на възраст 45-59 г. или над 60. При това хората, които са по-стари от 60г., са доста повече в нейната избирателна база – те са около 40% от всички избиратели и, както и електоратът на действащия президент, с голяма степен вероятност ще отидат да гласуват.

Също така по отношение на избирателната активност важно е това, къде е разположена избирателната база на всеки от кандидатите. Около 40% от избирателите на Владимир Зеленски са жители на Югоизточна Украйна. От тях всеки пети е жител на Донбас. И според Киевския международен институт по социология (КМИС) между 37 и 40% от жителите на тези райони едва ли ще гласуват.

Затова пък при Порошенко и Тимошенко ситуацията е съвсем различна. Около 45-46% от техните избиратели живеят изключително в западните райони, където традиционно има най-висока избирателна активност.

Като цяло – на базата на казаното дотук – предстоящите избори могат да бъдат характеризирани като електорално противопоставяне между по-старото поколение в западния регион и младежна на югоизток и в Донбас. Както показва опитът от всички предишни избори в Украйна, по-старото поколение от западните региони са по-дисциплинирани избиратели, отколкото младежите, още повече че югоизтокът се мобилизира само в периода на на руволюции и протести. Днес ситуацията в страната не е такава, независимо от многото и различни проблеми. Поради това ако днес, при оценка на шансовете за победа на един или друг кандидат, се залага само на сухите числа от рейтинга, трябва да има готовност за възможна изненада. Приятна или не – това вече зависи от политическите предпочитания./БГНЕС

…………………………..

Анализът на Игор Федик от „In Focus. The Balkans-Black Sea“, е написан специално за Агенция БГНЕС

https://bgnesagency.com