Предупреждение от първа степен (жълт код) за цялата страна.

0
498

 

По данни на НИМХ към БАН

В Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР постъпи информация от НИМХ-МОН и МЦ на ВВС, че за 12.02.2021 г. е обявено предупреждение от първа степен (жълт код) за силен северозападен вятър със средна скорост 14-19 m/s и пориви до 25 m/s, за цялата страна. В областите Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Разград и Търговище ще има условия за виелици и снегонавявания, поради образуване на нова снежна покривка от 1 до 3 см.
В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения в реки от Черноморския и Източнобеломорския басейн.

Във връзка с метеорологичната прогноза да се предприемат мерки за повишаване готовността за действие при силен вятър и за оказване помощ на населението. Да се обърне внимание на готовността на съответната техника.
Дежурните длъжностни лица в Областните и Общински съвети за сигурност да предупредят за вероятните силни ветрове областният управител и кметовете на населените места с цел предприемане на превантивни мерки. С настоящата информация да се запознаят длъжностните лица в електроразпределителните дружества и агенция пътна инфраструктура, както и длъжностните лица,. имащи задължения по плановете за Защита при бедствия.
При необходимост да бъде създадена организация за наблюдение и включване на допълнителни сили и средства от единната спасителна система за ограничаване и ликвидиране на произшествия.
Да се предприемат мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.
При възникване на критична (бедствена) ситуация, дежурните длъжностни лица своевременно да уведомяват оперативния дежурен в Оперативния център на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Добрич.

Тел./факс – 058/ 622 112 / e-mail: fire-oc-dobrich@mvr.bg

Явления: в сутрешните часове в най-крайните изток-североизточни райони ще има слаби превалявания от сняг, в процес на спиране.
Kоличество на валежа: от 2 до 5 л./кв.м, образуване на нова снежна покривка от 1 до 3 см.
Вятър: от запад-северозапад, от 7 до 10 м/с, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина с пориви от 15 до 20 м/с, над планинските била с пориви около и над 20 м/с.
Минимални температури: между -9 и -4 градуса, в Югоизточна-Източна България – между -2 и +1 градуса.
Максимални температури: между -4 и +1 градуса.

ОД в ОЦ:
/Павлин Янев/