ПРЕДСТОИ ВТОРО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА „ХЛЯБЪТ, КОЙТО НИ СВЪРЗВА“

0
725

 

Утре/21 септември/, от 10.00 ч. до 17.00 ч., на пл. „Свобода“ гражданите и гостите на Добрич ще имат възможност да се включат във фестивала „Хлябът, който ни свързва“, организиран за втора поредна година от Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич и Художествена галерия – Добрич.

Събитието има за цел да представи културното наследство и традициите в Добруджакаточастотбългарскатанационалнаидентичност. Чрезреализациятанапроектащебъдатвизуализиранипоединнетрадиционен и атрактивенначинотделниепохиотевропейскатацивилизация. Предвидените експериментални работилници представляват обособени места, където ще бъдат представени мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане, Съвремие. Чрез подходящ декор и театрално симулирана историческа среда с помощта на посредник аниматор ще оживеят най-емблематичните за съответната епоха културни пейзажи, разкриващи отношението към хляба.Всеки посетител ще чуе разказа на аниматора за ролята и функцията на хляба, ще наблюдава различни демонстрации и възстановки на ежедневни или празнични ритуали и обреди и ще има възможност да участва в тях.

Фолклорният концерт, в който ще участват Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич, с гл. худ. ръководител Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев, и Фолклорен ансамбъл „Златна Добруджа“ с гл. худ. ръководител Коста Георгиев, ще допълни художествената картина на събитието.