ПРЕДИ 10 ГОДИНИ: АТАНАС ЩЕРЕВ: ОТ ДВЕ ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ СЕ РАЖДАТ ДЕЦА, ЗАЧЕНАТИ СЪС СПЕРМАТОЗОИДИ ОТ ЧУЖБИНА; ЛЕСБИЙКА НАЧЕЛО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ИСЛАНДИЯ

0
1371

От две години в България се раждат деца, заченати със сперматозоиди от чужбина. Това каза пред журналисти народният представител от БНД доц. Атанас Щерев.
Спермалната банка се поддържа като има определени условия към донорите на сперматозоиди – трябва да се направят съответните изследвания, трябва след това да бъдат замразени пробите със сперматозоиди, да се изчака латентен период, в които да се направят нови изследвания на донорите, за да се види дали нямат инфекция, която не е уловена първия път и след това да могат да се използват. Всичко това предполага разход на много средства”, обясни Щерев. Той добави, че донорите са млади мъже, които изискват заплащане, но според закона не може да се заплаща за дарена сперма. По думите му не бива даряването на сперма да се третира по един и същ начин с даряването на органи и да не се заплаща на донорите. „Така възниква проблем, при който спермалните банки у нас се изпразват. Ето защо болниците сключват договор с международни фирми, на които се плаща спермата, избирана по каталог”, обясни Щерев. „Нашият закон възпрепятства разпространението на нашия генетичен фонд”, заяви депутатът. Този процес у нас се наблюдава от около две години. От тогава до сега у нас има много деца, които са родени след зачеване със сперматозоиди от чужбина.

ЛЕСБИЙКА НАЧЕЛО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ИСЛАНДИЯ

Исландия за пореден път доказа невероятно голямата си толерантност. След като в резултат на финансовата и икономическата криза обяви фалит и едва си стъпи на краката с помощта на международната финансова общност, беше избран новият премиер. И по-точно премиерка – Йоханна Сигурдардотир. Вече никого не учудва жена начело на една държава. Но когато се знае, че тя е с открито хомосексуална ориентация, това вече е прецедент. Премиерката Сигурдардотир е първата открита хомосексуална премиерка в света. 66-годишната бивша стюардеса живее с партньорката си от 2002 г., но държи в тайна личния си живот. Двете рядко се появяват заедно публично, а като че ли исландската общественост уважава това. Премиерката, която има двама големи синове, влезе в политиката чрез работническото движение, избрана е за депутат в парламента за първи път през 1978 г. За първи път става министър през 1987 г., а премиер стана, след като поради колапса на държавата предишният премиер подаде оставка.
Макар че се предвижда премиерката да остане на този си пост само няколко месеца, до провеждането на парламентарните избори, исландците приветстваха избора й.

НДТ – 28 януари 2009 г.

ВСИЧКИ ПУБЛИКАЦИИ ОТ 29.01.2009 

За още интересни публикации ни последвайте в Google+ или pinterest