Превозвачи от Североизточна България протестираха на ГКПП Йовково – село Кардам

0
330

На две места в област Добрич се проведe протест на транспортния бранш – в района на граничните пунктове до Кардам и Дуранкулак. Първоначално беше планирано превозвачите да затворят международните пътища към Румъния, но, след като не се получили разрешение за такива действия от АПИ, протестът премина под формата на шествие.

Над 50 камиона на транспортни фирми от областите Добрич, Варна, Шумен и Русе се отправиха от Добрич към ГКПП Йовково, след което колоната от превозни средства проведе серия от шествия между границата и село Кардам. Исканията ни не са политически, отбеляза Милен Баев – член на Управителния съвет на националното сдружение на превозвачи „Аз имам камион”.

Той обясни, че превозвачите са против планираното увеличение на тол таксите.

Те настояват и за еднаква цена на всички застраховки „Гражданска отговорност” за влекачи на товарни автомобили. Друго искане е за връщането на разрешителния режим за украинските превозвачи, както и за създаването на т.нар. мини Шенген между България, Румъния и Гърция.

„Ако не постигнем споразумение с управляващите по тези искания, протестът може да ескалира в гражданско неподчинение”, обясни Баев.

Той отбеляза, че ситуацията в сектора е много тежка, което най-ясно се доказва от факта, че само от началото на този година 46 транспортни фирми от областите Добрич и Варна са прекратили дейност.

24 часа