Превземането на Казан от Иван Грозни на 2 октомври 1552 г. Г.И. Угрюмов, 1800 Public Domain

Преди 470 години, на 2 октомври 1552 г., се състоя решителният щурм на Казан. Последва ликвидирането на Казанското ханство – един от най-опасните наследници на Златната орда за руското царство.

В руската история превземането на Казан се смята за едно от най-значимите събития. И съвсем естествено с течение на времето около него се надигнаха невероятно количество спекулации, които могат да бъдат описани с чудесната фраза на лейди Галадриел от филма на Питър Джаксън „ Властелинът на пръстените“: „Историята се превърна в легенда, легендата се е превърнала в мит…” Вярно е обаче обратното – от известно време митовете започнаха да претендират за статут на истинска история и дори да я заместват. Понякога тези митове са неутрални, но понякога могат да се превърнат в благодатна почва за такива неприятни неща като национализъм и дори сепаратизъм.

Оръдия на град Казан

Един от най-упоритите митове се вкорени в масовото съзнание благодарение на класиката на съветското кино. Филмът на Сергей Айзенщайн “Иван Грозни” показва как руската армия марширува близо до Казан, придружена от огромен артилерийски “снаряжение”, откъдето се чува веселата песен “Московски артилеристи, артилеристи!” След това – рев на оръдия, облаци барутен дим, с една дума, обсада по всички правила. И какво казва Казан? Някакво остаряло оръжие. От стените не летят изстрели, куршуми и картеч, а стрели, от една от които Малюта Скуратов предпазва Иван Грозни с щита си … С една дума, руснаците спечелиха само защото имаха оръжия на свое разположение.

Всъщност Казанското ханство беше богата и доста напреднала държава по отношение на военните технологии. Да, цар Иван Грозни донесе около 150 обсадни артилерийски дула край Казан. Но хан Ядигар-Мохамед постави повече от 100 ствола на стените и кулите. Подреждането на защитаващата се страна е много добро. А по европейските стандарти мащабът на оборудване на противниковите армии с артилерия е напълно безпрецедентен. 76 години по-късно кардинал Ришельо ще доведе “невероятна сила” от 48 обсадни оръжия под стените на крепостта Ла Рошел…

Освен това, в допълнение към големите оръдия, ханът имаше нещо друго. Тук можете да дадете думата на прекия участник в обсадата и нападението на Казан княз Андрей Курбски . Ето какво пишат те за решителната атака, която се проведе точно на 2 октомври: „От града не можеха вече да използват големи оръдия, свалени от нашата стрелба, но те стреляха непрекъснато от пушки, от пищялки и ние загубихме много на добри войници.”

Така че всичко се решаваше не от наличието на само по себе си “чудотворно оръжие”, а от способността да се използва. Руските артилеристи, водени от потомствения московски артилерист и военен инженер Иван Виродков , просто спечелиха един от най-големите артилерийски дуели на онова време, заглушавайки “големите оръдия” на врага. Не на последно място поради факта, че Виродков вече беше посетил Казан като част от посолството и базираше изчисленията си на лични наблюдения.

Откраднат шедьовър?

По време на градските битки защитниците на главната градска джамия, водени от имам Кул Шариф, произхождащ от кримския род Сеиди, потомци на пророка Мохамед, оказват особено яростна съпротива на войските на Иван Грозни. Според една легенда Иван Грозни бил едновременно ядосан от съпротивата и поразен от красотата на джамията. И затова, обзет от ярост и завист, той нареди не само да разруши джамията, но и да открадне шедьовър – да построи в Москва точно същата или подобна сграда. Така, казват те, в руската столица се появила катедралата “Св. Василий Блажени”.

Тази версия се връща към трудовете на историка и теолога Шигабутдин Марджани . Той описва тази джамия като “сграда с девет купола, насочени нагоре”. Тъй като първоначално в църквата Покров е имало точно девет глави – една в центъра и осем отстрани, версията изглежда не е лишена от основания. Номерът обаче е, че Марджани е живял през 19 век и не е могъл да знае достоверно как изглежда джамията Кул-Шариф.

Но друго се знае. Повечето от минаретата винаги са били близо до главната сграда на ислямския свят, джамията Ал-Харам в Мека, където се пази запазената светиня – камъкът на Кааба. В средата на XVI век. имаше шест минарета. Когато в началото на XVII век. шест минарета бяха построени и близо до Синята джамия в Истанбул, избухна скандал в целия мюсюлмански свят. Имамът на Мека обяви светотатство: “Никоя джамия в света не трябва да се равнява на Кааба!” И седмото минаре е добавено към джамията ал-Харам.

Така че не може да става дума за никакви „осем минарета на Казанската джамия“ – на местните мюсюлмани просто няма да им бъде позволено да надминат главната светиня на ислямския свят. И следователно няма причина да се говори за „завист“ на руския цар и за „откраднати шедьоври“.

Нашественици или освободители?

В писанията на националистически настроени публицисти могат да се намерят твърдения, че Руското царство е унищожило, изтрило от лицето на земята първоначалната държавност на коренното население. Това може да създаде впечатлението – наистина Казанското ханство през 16 век престава да бъде действителна реалност. Но номерът е, че коренното население няма нищо общо с държавните структури на Казан. Но имаха сметка, и то значителна.

Факт е, че по тези земи отдавна е съществувала една наистина самобитна ислямска държава, наречена Волжка България. През XIII век той падна под ударите на монголите и, за разлика от руските княжества, напълно загуби собствените си държавни институции, превръщайки се в един от улусите на Златната орда, където управляваха управителите на хана. Остатъците от местните елити бяха лишени от достъп до държавните дела. Когато през 15-ти век един от потомците на Чингис хан Улу-Мухамед решава да създаде свое ханство със столица в Казан, ситуацията се влошава – под неговото знаме започват да се стичат представители на монголските елити: от Азоев и от Крим. .. „Стана много тясно за местните коренни народи – наследниците на българите, чувашите, черемите, мордвините, Удмуртите в очите на извънземните елити бяха просто добитък. Те, разбира се, мразеха новите „господари“ – казанският поет от 16 век Мухамедяр се обърна към извънземните елити в поемата си „Тухвай Мардан“ с доста обидни редове: „Ти си зъл и болен, негодник и нечовек. Окото ти е черно, ти си кучето на подземния свят … Погледът ти е отвратителен, очите ти са зли, отвътре и отвън си отвратителен, пълен с всякакви клюки … “

В критичен момент коренното население лесно се разбунтува срещу новодошлите. Но те имаха съвсем друго отношение към руснаците. Какво казва характерният епизод, който се случи няколко години преди превземането на Казан: „Чувашите дойдоха с битка при Кримцов, защо, казват те, не биете московския суверен с челото си? Тогава чувашите дойдоха в двора на царя и Кощак-Улан се би с тях, а кримчаните победиха чувашите, да, след като ограбиха каквото беше възможно, те избягаха от Казан.

Като цяло, когато войските на Иван Грозни се приближиха до Казан, представителите на местните народи масово преминаха на страната на руснаците – силата на кримчани, астраханци и ногайци ги отегчи до смърт. Като цяло можем да кажем, че руският цар освободи коренното население на Поволжието от наследниците на монголските завоеватели.