В истински празник на фолклора се превърна концертът, посветен на музикалния ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа” Живко Желев, който празнува 60-годишен юбилей и 40 години творчески живот на сцената.

Специални гости на концерта бяха кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, областният управител на Добрич Здравко Здравков, Нивелин Радичков, председател на Общинския съвет, кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров.

Зрителите, които изпълниха залата на Младежки център – Добрич, се докоснаха до магията на танците, песните и музиката на Професионален  фолклорен ансамбъл „Добруджа“.

Живко Желев получи „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД). От името на председателя Станислав Почекански, най-високото отличие на СБМТД връчи главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов.

Живко Желев е роден в село Красен, община Генерал Тошево. Пръв дарбата му забелязва Мито Митов, учител по музика в Основно училище „Христо Смирненски“ в общинския център. Учи се да свири на кавал при Борис Бръмчийски в музикалната школа при читалище „Светлина – 1941 г.“ Завършва Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, където негови преподаватели по кавал са Стоян Чобанов и Георги Пенев, а ментор му е народният певец и главен редактор на Българско национално радио (БНР) Йовчо Караиванов.

През 1985 година Живко Желев основава оркестър „Бисери“, за който аранжира и записва песни на известните певци Калинка Вълчева, Радостина Кънева, Тодор Кожухаров, Стоян Варналиев и много други. През годините е издал над 50 албума. Носител е на „Златна лира“ на СБМТД, награда на БНР за принос в развитието на българския музикален фолклор, „Почетен знак с лика на Йордан Йовков“ на Община Генерал Тошево за особени заслуги в областта на културата. НДТ