ПРАВЯТ ОСНОВЕН РЕМОНТ НА СПОРТНИЯ КОМПЛЕКС „ДОБРОТИЦА”

0
295

Община град Добрич ще кандидатства за финансиране пред Министерството на младежта и спорта за финансово подпомагане на проектно предложение “Основен ремонт и изграждане на достъпна архитектурна среда за хора с увреждане при Спортен комплекс „Добротица“ в град Добрич“, решиха общинските съветници.

Обектът е с изключително важно значение за развитието на масовия спорт ифизическата култура, се казва в докладната записка, внесена за рзглеждане от зам.-кмета Росица Йорданова. В залата се провеждат множество спортни мероприятия: ежегоднияРепубликански шампионат по лека атлетика, ученически първенства, Републиканскосъстезание за слепи, Републиканско състезание за глухи, ежемесечни първенства междуучилища, Международен турнир „Академика”, подготвителни лагери, тренировъчнадейност на състезатели от региона, подготовка на кандидати за работа в полицията, завоенна служба и службата за пожарна безопасност. Тя се ползва безвъзмездно отспортните клубове и училищата от общината и региона и предоставя възможности запрактикуване на различни видове спорт.

Спортен комплекс “Добротица’’ се състои от две зали – едната за баскетбол иволейбол, другата – лекоатлетическа с 200-метрова кръгова писта, писта за дълъг и троенскок, овчарски скок, висок скок и зона за хвърляне на гюле както и приемни и обслужващипомещения.

Сградата е проектирана в края на 70-те и завършена в началото на 80-те години наXX век. В периода на експлоатация са и правени няколко частични ремонта, припоследния от които са подменени хидроизолацията и топлоизолацията на покрива налекоатлетическата зала. Монтирани са нови ограждащи фасадни елементи – термо панелис полиуретанов пълнеж и PVC дограма. Ремонтирани са санитарните възли на двете нивана сградата.

Проектното предложение ще даде възможност да се създаде необходимата жизненасреда и да се подобри: лошото състояние на облицовките по стените; изключително лошата настилка на трибуните в залата за волейбол; лошото състояние на съблекалните за състезатели и треньори в спортната зала; течове от покрива на административната част; изгнили метални фасадни облицовки; морално остарялата ел. инсталация, чрез привеждане на електрическитеинсталации и монтиранитеосветителни тела в съответствие с изискванията, както и подмяна на ел. Таблата; затруднения достъп на хората в неравностойно положение чрез допълнителнитехнически транспортни и санитарни съоръжения; недостатъчни мерки за пожарна безопасност чрез осигуряване на пожаробезопаснаексплоатация на строежа; лошото състояние на тротоарните настилки около залата за лека атлетика.

Предвидената обща стойност на дейностите по проекта е в размер на 1 767 327, 55 лв. с ДДС.  С реализирането на проектното предложение ще се създадат трайни благоприятни условия за провеждане на спортни прояви и мероприятия в града и нормално функциониране на обекта. НДТ