Според Дмитрий Медведев във връзка с конституционните изменения, предложени от президента, кабинетът на министрите трябва да предостави на държавния глава „възможност да взема всички необходими решения при тези условия“

МОСКВА, 15 януари. / ТАСС /. Премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев счита за правилно на фона на обявените от президента предложения за изменение на Конституцията за оставка на правителството в сегашния състав. Той каза това по време на среща между президента Владимир Путин и кабинета.

“Всички бяхме свидетели на съобщение от президента на Руската федерация. Владимир Владимирович очерта не само много важни приоритети за работа в страната ни за следващата година, но и очерта редица основни промени в Конституцията на Руската федерация”, припомни Медведев. Според него “тези промени, когато бъдат приети – и по всяка вероятност ще бъдат след обсъждане – ще направят значителни промени не само в редица членове от Конституцията, но и в баланса на силите като цяло”. “Изпълнителната, законодателната и съдебната”, каза Медведев.

“В този контекст е очевидно, че ние като правителство на Руската федерация трябва да предоставим на президента на нашата страна възможност да вземе всички необходими решения за това. В тези условия считам, че би било правилно правителството на Руската федерация в съответствие с член 117 от Конституцията на Руската федерация. в сегашния състав е подал оставка “, каза той.

Медведев стана абсолютен рекордьор в съвременната руска история за времето, в което работи начело на кабинета – повече от седем години и осем месеца (2 808 дни от датата на одобрение на министър-председателя на 8 май 2012 г.).

Настоящото правителство, председателствано от Медведев, е сформирано на 18 май 2018 г. Този състав включва 10 вицепремиери, включително един първи заместник министър-председател, и 22 министерства.  НДТ