ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1998

СРЪБСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Александър Вучич заяви, че за страната му е най-добре когато газопроводът Турски поток стигне до България, да бъде доведен до сръбската граница и газът да бъде транзитиран през газовия интерконектор в Сърбия, предаде Танюг. “Нямам никакъв идеологически проблем. Дайте ми друг евтин газ, чакам това, но още не съм го видял”, каза Вучич в интервю за телевизия Пинк. Той посочи, че върху него се оказва натиск Сърбия да получава газ от остров Кърк (в Хърватия), но той е двойно по-скъп и Вучич не иска да го купува заради политическата му цена.

НАЙ-МАЛКО 15 ДЕЦА са починали в Сирия през последния месец вследствие на “отрицателните температури и липсата на медицински грижи”, според данни на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).Тринадесет от децата са били на по-малко от една година. “Без надеждна и достъпна медицинска помощ, закрила и покрив над главата все повече деца ще умират ден след ден”, предупреди регионалният директор на УНИЦЕФ Герт Капелере. Той подчерта: “Историята ще ни осъди за тези напълно предотвратими жертви”.

ТЕМПЕРАТУРИ до 45 градуса по Целзий се чакат в Австралия, съобщава Си Ен Ен. Властите призоваха австралийците да не стоят на открито и да пият повече вода. Новината е лоша за фермерите в страната. Жегите идват след дълга суша, която свали добивите от зърнени култури до най-ниските нива от 10 години.

ГРЪЦКИЯТ ПРЕМИЕР Алексис Ципрас има необходимото мнозинство за ратификацията на Преспанския договор и за получаването на вот на доверие за неговия кабинет. Депутатът от партията “Река” Спирос Данелис съобщи, че ще подкрепи правителството, въпреки позицията на ръководството на формацията. По този начин Ципрас може да разчита на поне 151 гласа в 300-местния парламент в Атина. Днес, вероятно около полунощ, както най-често се случва в гръцкия парламент, депутатите трябва да решат дали ще дадат или няма да дадат вот на доверие на правителството.

ИСПАНСКАТА ПОЛИЦИЯ провежда операция за борба с тероризма в Барселона и околностите срещу терористична клетка, заподозряна в планиране нападение, заяви говорител на каталунската полиция Мосос д’Ескуадра. Към момента са задържани 17 души в Барселона и Игуалада. Полицията е нахлула в пет имота в Барселона и шест в Игуалада. Игуалада се намира на 60 километра западно от каталунската столица.