ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1544

 

АНГЕЛА МЕРКЕЛ каза, че споразумение с Великобритания за организирано напускане на ЕС е възможно, без да бъде предоговаряно споразумението за Брекзит.След двустранна среща със словашкия премиер Петер Пелегрини в Братислава Меркел каза, че общността иска да направи всичко по силите си, за да постигне организиран Брекзит.Същевременно обаче, каза Меркел, ЕС трябва да се съобразява с целостността на вътрешния си пазар и да защити своята членка Република Ирландия.

РЪКОВОДИТЕЛЯТ на Дирекцията за турците в чужбина и родствените общности АбдуллахЕрен призова студенти от чужбина, планиращи да продължат образованието си в Турция, да не пропуснат крайния срок -20 февруари – за кандидатстване за стипендиантска програма, финансирана от държавата.Подробна информация има на уебсайта www.turkiyeburslari.gov.tr.

ВЪРХОВНИЯТ СЪД на Испания отхвърли иск, внесен срещу испанския премиер Педро Санчес заради подозрения за плагиатство на докторската му дисертация.

САЩ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ от предложението да продадат на Турция зенитно-ракетните системи Пейтриът, ако Анкара купи от Русия системите за противовъздушна отбрана С-400, съобщи турската телевизия НТВ, като цитира американски източник.

ПОСЛАНИЦИТЕ на САЩ в Германия, Дания и ЕС призоваха европейските партньори на Берлин да подкрепят законодателни предложения в Брюксел, които ще засегнат газопроводния проект “Северен поток 2”.

ФРАНЦИЯ отзова за консултации посланика си в Рим днес, след като окачестви като безпочвени неколкократните словесни атаки от италиански политически лидери през последния месец и призова Италия да се върне към по-приятелски подход.

ИТАЛИЯ трябва да се придържа към неутрална позиция за ситуацията във Венецуела и да поддържа диалог с тази латиноамериканска страна, заяви вчера италианският вицепремиер и министър на икономическото развитие, труда и социалната политика Луиджи Ди Майо, цитиран от ТАСС.

В СЛУЧАЙ, ЧЕ ЗАПОЧНЕ Трета световна война, руската армия за кратко време ще смаже силите на НАТО в Европа. Това обяви пред британското издание DailyStar военният експерт ПетриМякеля, който има експертиза в използваните в Русия и Скандинавия техники за водене на война. Експертът обръща особено внимание на руската танкова армия, която според него сериозно превъзхожда по възможности танковете на страните от НАТО. Той отбелязва, че руските танкови части се отличават с голямо разнообразие и въпреки че някои образци са били създадени още по времето на СССР, те представляват голяма заплаха за противника.