ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1431

ШЕФЪТ НА НАБЛЮДАТЕЛИТЕ на ООН в Ходейда събра  представителите на правителството и на бунтовниците в Йемен на кораб в опит да постигне прилагане на всички клаузи от споразумението за примирие в този пристанищен град, който е от основно значение за доставките на хуманитарна помощ.

НАЙ-МАЛКО 22 ДУШИ бяха убити при сблъсъци между войници и членове на въоръжена група в град Бени, Демократична република Конго. Сред убитите са 20 бойци от милицията Май Май и двама войници.

НА МИТИНГ В КАРАКАС Мадуро отхвърли искането на европейските държави като “безочливо” и заяви, че той е законният държавен глава на страната си. На друг митинг наблизо Гуайдо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато не бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент. Напроправителствения митинг социалистът Мадуро се провикна: “Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори.”

СЕДЕМ ДУШИ, сред които четири деца, загинаха при автобусна катастрофа край руския град Калуга. Ранени са 31 души, които са откарани в болница. В автобуса, потеглил от град Ярцево за Калуга, пътували 48 души.

НА 5 ФЕВРУАРИ в театър Аристон се открива 69-ото издание на музикалния фестивал в Сан Ремо. Фестът ще продължи до 9 февруари. Водещ на феста е неговият творчески директор – певецът и композитор КлаудиоБальони.24 песни ще се борят за голямата награда на фестивала.

АМЕРИКАНСКИ и южноафрикански учени откриха фосил на ранен сродник на динозаврите, който е живял в Антарктида преди 250 милиона години. Фосилът е на архозавър – ранен сродник на крокодилите и динозаврите. Прилича на гущер, но еволюционно е един от първите представители на тази голяма група.

ГЕРМАНСКА ръчна граната от Първата световна война, е открита във внесена от Франция пратка картофи за завод за производство на чипс в Хонконг. Взривното устройство е открито в завода “Калбиснакс” и е обезвредено без проблеми.

ГРУЕВСКИ разказа за пътя си на движение по време на бягството. “От Македония заминах много просто – отидох в Албания, регистрирах се в унгарското посолство там, поисках политическо убежище. От съображения за сигурност, като бивш дългогодишен премиер, бях транспортиран до Унгария. След като отидох в Албания, се движех с моята личната карта”, обясни експремиерът, цитиран от “Фокус”.