ПО ПРОЕКТ ОБЩИНА КРУШАРИ ЩЕ РЕМОНТИРА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В С. ДОБРИН

0
194

Община Крушари внесе проектно предложение „Ремонт на съществуваща сграда, изграждане на пристройка и нова сграда, и благоустрояване на дворно пространство на Дом за стари хора“Св. Петка“ – с. Добрин

За финансирането на основния ремонт на Дома за стари хора в с. Добрин за средства общината кандидатства чрез Механизма за възстановяване и устойчивост.

ДСХ е разкрит през 2007 г. и оттогава в него са извършвани текущи и неотложни ремонти. С предложения проект ще се направи основен ремонт на цялата сграда, включително прилежащото дворно пространство. Оборудването и обзавеждането на стаите на възрастните хора ще бъде изцяло подменено. Ползваните общи пространства – дневни и столова ще бъдат ремонтирани и обзаведени според нуждите на старите хора. Планира се изграждането на външен асансьор за потребителите, които обитават втория етаж на сградата. Инсталация за използване на алтернативни източници на енергия, отопление, вентилация, охлаждане ще бъде монтирана върху покривната конструкция на сградата. Интересно решение са предвидили авторите на проекта, а именно изграждане на външна дневна с обособен кухненски кът и място за срещи с близки и роднини, като новия кът ще бъде свързан с топла връзка с основната сграда на Дома. Новото пространство е достатъчно да осигури място за всички потребители за организиране на тържества, срещи, общи мероприятия.

Като резултат от реконструкцията на съществуващата сграда, условията за обитаване в нея ще станат максимално най-близки до домашната среда, ще дават възможност на обитателите за самостоятелност, спокойствие и сигурност.

Димитрина ПЕТРОВА