Преди да започна искам да направя едно уточнение: Цитрусовите дръвчета в саксия няма да пораснат колкото онези портокалови дръвчета в Гърция…и това е добре! Иначе бихме имали проблем с мястото…ако им осигурите правилните условия, цитрусите растат бързо.

1. Избор на саксия. Каквато и да е тя, проверете дали има дренажен отвор.

Добрият дренаж и достъпът на въздух до корените са ключът към успешното отглеждане на лимон!

Ако често местите саксията навън и навътре, пластмасовата саксия ще ви свърши работа, защото е лека, а и е склонна да задържа за по-дълго почвата влажна, но пък глинените саксии са много по-красиви и позволяват на корените да дишат. Аз нямам против да поливам по-често, защото предпочитам естествени материи пред изкуствени.

Размерът също има значение! Изберете саксия, която е по-висока, отколкото широка. Това ще осигури добра основа и достатъчно опора на дръвчето.

2. Почвата

Изборът на почва зависи от това каква саксия използвате. Ако засадите дръвчето в глинен съд, почвата ще изсъхва по-бързо и е за предпочитане да използвате почва с повече органична материя, която да задържа влагата по-дълго време, защото цитрусовите растения не обичат да живеят в много суха почва. Ако пък използвате пластмасова саксия, е най-добре да засадите дръвчето в торфен субстрат, тъй като торфът е лека и структурна среда и ще помага за отцеждането на излишната вода. Аз лично, предпочитам микс от двата вида почва, за да дам от всичко на лимона си – и вода, и въздух!

3. Пресаждането

Както при пресаждането на всяко растение, следвайте следните стъпки:

  • На дъното на саксията слагате дренаж;
  • Пълните до 2/3ти от обема на саксията с почва;
  • Оформяте дупка в средата с подобен размер като сегашния на дръвчето и почвата му. Това значително ще улесни преместването на растението;
  • Премествате лимона заедно с почвата около корените му и го центрирате в новия му дом;
  • Не засаждайте цитрусовите дръвчета по-дълбоко, отколкото са били сега, но уплътнете добре новата почва около корените, за да изкарате излишния въздух от саксията.
  • Оставете поне 2 см от саксията празна, за да не прелива водата при поливане.

4. Светлината

Цитрусовите дръвчета идват от топлите страни и обичат слънцето! Те се нуждаят от 8-12 часа дневна светлина ежедневно. Затова, сложете лимона на най-слънчевото място в къщата. Другото, което трябва да знаем, особено ако светлината не пада директно върху растението, а го осветява странично, като светлината от прозореца, е да въртим саксията поне веднъж седмично. Така, растенията няма да се деформират в търсене на светлината. Ако през лятото искате да изнесете лимона на балкона или на двора, го сложете на място със защита от обедното слънце, което може да изгори листата на растението. Цитрусите много харесват светлината на сутрешното и следобедно слънце.

5. Температурата

Повечето незимоустойчиви,в нашия климат, растения могат да оживеят навън до 1-2 градуса над нулата, но на 5 градуса вече започват да се чувстват некомфортно и когато минималните температури достигнат тези нива е време да преместите цитруса на по-топло място. Като всички живи същества, и растенията не обичат резките промени в условията на живот, затова аклиматизирайте лимона преди да го внесете вкъщи като го поставите за няколко дни на място с преходни нива на светлина и топлина – под навеса, на стълбището или на друго транзитно място.

Направете същото и през пролетта когато постепенно трябва да аклиматизирате растението към външни условия на живот. Закалявайте го поне седмица-10 дни, за да му дадете време да се подготви за летния си дом!

6. Поливането

Това е най-деликатната тема за цитрусите, защото не обичат суха почва, но не обичат и прекалено влажна среда и корените им могат бързо да изгният. Само че, няма универсално количество вода, с което да поливате лимона си, защото поливането зависи от саксията, почвата, топлината, влагата и светлината…дали вали, дали духа, дали е облачно или слънцето е жарко…Най-добрият съвет, който мога да ви дам е да наблюдавате дръвчето си. Има различни индикатори за влага, а един лесен начин е да забодете дървена пръчка в саксията за 10-15 минути и в зависимост от това дали се е навлажнила или не, да прецените дали е време за поливане. Аз разрохквам леко горния слой почва и, ако е напълно сух, разбирам, че е време да полея растението. Също така, обилните поливки през известно време са за предпочитане пред честото, но слабо поливане. Когато осигурите достатъчно вода, която да стигне до дъното на саксията, вие стимулирате растението да развива дълбоки корени, докато честите и леки поливки само мокрят горния слой почва и карат растенията да развиват плитки, повърхностни корени.

7. Подхранването

И тази точка е много важна за саксийните растения, защото приемат такива и толкова хранителни вещества, колкото им осигурим! А особено, ако искаме едно растение да цъфти и формира плодове, правилното хранене е задължително!

Аз използвам течен тор за цитруси, който разтварям във водата, с която поливам лимоните. Специализираните торове за цитруси съдържат всички важни микро и макро елементи, които ще помогнат на цитруса ви да расте здрав и да изхранва вкусни лимони! Следвайте инструкциите на опаковката и спазвайте препоръчителното време за торене и за дозиране.

Принципът на храненето е, че всяко растение има нужда от повече храна когато е време да формира цветове и когато е време да формира и изхрани качествени плодове. Това означава, че е добре да подхраните лимоните през февруари-март, когато цъфтят и още един път през май-юни когато ще им трябва повече енергия да изхранят плодовете си. Последното подхранване за година е през есента когато приберете лимона вкъщи. Есенното торене ще помогне на растението да събере енергия за зимата, когато светлината и всички условия за живот са недостатъчни. Ако използвате течен тор, който е по-бърза храна от гранулираните торове, подхранвайте поне 1 път месечно, за да поддържате нивото на хранителни вещества.

8. Плододаването

Повечето лимонови дръвчета са самоопрашващи се като произвеждат и женски и мъжки цветове, така че не е нужно да имате 2 или повече растения, за да имате реколта, както е при кивито, например.

Обичайно, лимоните започват да цъфтят през зимата и през ранната пролет „връзват“ плодовете, които на свой ред, растат до есента и в края й, и през зимата, лимоните са готови за бране. Кога точно аз не мога да ви кажа – зависи колко сладки, кисели или сочни ги предпочитате. С времето, пробвайте плодовете по различно време докато разберете кога трябва да откъснете най-вкусния лимон!

Най-добрият начин за съхранение на плодовете е да ги оставите на растението докато не ви потрябват!

https://botanika.bg