Почина проф. Александър Чирков

0
850
В деня на света Екатерина на 82 години си отиде едно от най-големите светила в медицината – проф. Александър Чирков

Проф. Александър Чирков е роден  в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Светилото на българската кардиология  е починал снощи в  хотел във Варна. Причината  не е COVID-19.

Негов близък приятел е отишъл в хотела малко след полунощ, тъй като Чирков не му вдигал телефона, и го намерил паднал на земята.   Поводът да му звъни настойчиво и да се безпокои е, че през деня, когато говорили, му се сторило, че професорът заваля думите. След като няколко пъти не успял да се свърже с него вечерта, отишъл да го види в хотела, в който Чирков живее.

Приятелите му намират синволика във факта, че той си отива в навечерието на деня на Света Екатерина. Така се нарича най-известната кардиологична болница в София, създадена имено от професор Чирков!

ПОКЛОН!

Проф. Чипков бе тясно свързан с град Толбухин, днешния Добрич. в неговия екип известно време работи покойният проф. Карадимов от Добрич. Тук живя и завърши Езикова гимназия дъщеря му Татяна. Заедно с по-голямата си сестра Джема тя завърши медицина в София. Проф. Чирков спаси живота на много добруджанци. Една от големите му мечки бе с финансовата помощ на бизнеса от региона Добрич-Варна-Бургас-Шумен и други области да построи модерна кардиологична болница във Варна. Беше феноменален организатор, истински лекар, който уважаваше пациентите си, не правеше разлика между богати и бедни, между викопоставени и обикновени хора, за него всички те бяха пациенти, които трябваше да спаси и лекува. Проф. Чирков бе близък приятел и на “Нова добруджанска трибуна”.

ПОКЛОН, ПРОФ. ЧИРКОВ! ЩЕ ТЕ ПОМНИМ ВИНАГИ С ДОБРО!

НДТ

Проф. Александър Чирков ще бъде кремиран и погребан в Германия.