ПОЧИНА НАШИЯТ СЪГРАЖДАНИН РАЙНО МИТЕВ

0
1215

 

 

Отиде си още една емблематична личност на Добрич и Добруджа – Райно Митев. Сбогува се с този свят на 8 октомври 2019 г. на 85-годишна възраст.

Родното му село е Красен и може би това го свързваше с голямата му любов към певеца на Добруджа – Йордан Йовков.

Някой, който подрежда живота ни от зачеването до смъртта, го беше свързал със съвременния образ на Йовковата Албена – перлата на българското Черноморие Албена, която гради хотел по хотел, а по-късно стана и неин генерален директор.

Но преди и след това, като генерален директор на тогава могъщото СМК /Строително-монтажен комбинат/ в Добрич, 14 години /1972-1974 и 1979-1989/ съизмерваше ръст с израстването на Добрич от малкия провинциален град до т. нар. столица на Добруджа, където свърза името си с почти всички новоизградени обществени сгради и нови квартали. Едновременно с това се извършваше и градежът на могъщата база на растениевъдството и животновъдството в Толбухински окръг, днес Добричка област. А и още – училища, детски градини, заводи…

Дълги, още много дълги години ще остане във времето направеното под строгия му поглед и тънкото чувство за хумор. Така пред очите ни се построиха и оживяха ЗЕНА, спортните зали, Драматичният театър „Йордан Йовков”, Дома-паметник „Йордан Йовков, Партийният дом, новият корпус на Окръжната болница – 8 месеца, търговският  комплекс „Рила”, Албена…

„Винаги съм работил в чувство на отговорност” – казваше Райно Митев.

За 6 месеца е построен хотел „България” във връзка с посещението на Дипломатическия корпус.

Като главен директор на ДСК-Добрич, от 1990 до 1997 г. не прекъсва със строителството. Изгражда бази на ведомството в Кранево и Иканталъка-Каварна, които са изключително модерни за времето си.

След пенсионирането работи във фирма „Савимекс” и отговаря за голямата й строителна програма.

Като Йовковия Сали Яшар, „много нещо видял, много нещо преживял”, прави оценките си за живота си, вероятно с удовлетворение със себе си.

Председател бе на Клуба на строителите-ветерани в Добрич и на Движението на ветераните в БСП.

Работил е още във финансовия отдел на общината в Добрич, като секретар на Градския комитет на БКП по икономическите въпроси, като директор на търговско предприятие „Хранителни стоки и домашни потреби”, когато са построени големите за времето си магазини в Добрич – „Електроуреди” и „Домашни потреби”.

През 2014 година той бе вписан в Почетната книга на община Добрич за заслуги към изграждането на града и по повод 80 – годишния му юбилей.

Райно Митев беше и ще си остане емблема в съграждането на съвременния Добрич.

Поклон пред паметта му!

НДТ поднася своите искрени съболезнования на семейството.

Поклонението ще се състои на 10 октомври – четвъртък, в 12 ч. в погребалната зала „Харон”.