• Доктор по изкуствознание с тема на дисертационния труд „Философски и естетически проблеми на съвременното европейско киноизкуство“

На 83-годишна възраст си отиде проф. Ивайло Знеполски. Смъртта му е настъпила снощи около 22:00 часа снощи, съобщи БТА, позовавайки се на информация от семейството му.

Той бе философ, културолог, изкуствовед и филмов критик, университетски преподавател и политик. Той е бил министър на културата е в правителството на Любен Беров и в правителството на Ренета Инджова.

Проф. Знеполски е роден на 5 август 1940 г. в София. Завършва философия в Софийския държавен университет през 1964 г. Доктор по изкуствознание с тема на дисертационния труд „Философски и естетически проблеми на съвременното европейско киноизкуство“.

От 1970 г. работи в ИССТ (Институт за съвременни социални теории), който е научно звено към АОНСУ.

Междувременно преподава „Анализ на филма“ във ВИТИЗ (1980-1984).

След това; доктор на философските науки с тема на дисертационния труд – „Социо-културните проблеми в съвременното българско киноизкуство“ (1982), професор във Философския факултет на СУ (1984), ръководител на катедрата по История и теория на културата на Философски факултет на СУ (1991–2003), гост-професор във Висшето училище по социални науки в Париж (1997–1999) и в Университета Монтескьо в Бордо (2001).

Агенция БЛИЦ поднася съболезнования на близките и семейството на починалия проф. Ивайло Знеполски.