София, 2 януари /Димитър Абрашев, БТА/

Потвърдени са първите 12 случая на “Омикрон” у нас, съобщи пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Вече може да очакваме този вариант на вируса да се разпространи по-бързо и да стане доминиращ, посочи Кунчев.
Единайсет от заразените са от София, а един от тях е от Софийска област. Всички те – девет мъже и три жени, са с леки симптоми. Само един е бил чужбина.
Седем от заразените са без ваксина, петима са напълно ваксинирани. Нито един обаче не е бил ваксиниран с три дози.     Заразените са във всички възрасти – от деца до пенсионери.
Промяна в мерките ще бъде обсъждана в първия работен ден. Ще бъде направен преглед и коя страна какви мерки налага, за да бъде България в синхрон, обясни доц.Кунчев.
За групата с най-висок риск, над 65 години, вече има предвидена стимулационна мярка от 75 лева при поставяне на ваксина, припомни Ангел Кунчев. Той припомни също, че е съкратен периодът между втора и трета игла.
Удвояването на случаите може да се случва за дни. Възможно е в някои икономически сфери, при непрекъсваем режим на работа, да се стигне до 15-20 процента заразен персонал, каза Кунчев.
На въпрос за степента на мерките, той допусна, че всичко може да се очаква и зависи от ситуацията. Това, с което няма да направим компромис, е здравето на хората, както и да поставим на колене здравната система, посочи главният държавен здравен инспектор.