Корабите с украинско зърно може да не следват маршрута, договорен по-рано като част от сделката за зърно, а през териториалните води на Румъния и България, каза украинският посланик в Турция Василий Боднар, предава ТСН.

„Имаме и възможности да привличаме кораби и компании. От наша гледна точка това може да се осъществи и без този маршрут, който вече е договорен, но през териториалните води на Румъния и България. Това също е възможен вариант за минимизиране на рисковете“, каза той. Според Боднар в този случай е необходима “отговорността на международната общност”, която би помогнала на Украйна да реализира този сценарий и да предпази Русия от евентуални атаки. Турция, според Bloomberg, позовавайки се на източник, е малко вероятно да използва своите военноморски кораби, за да помогне на кораби от Украйна, Анкара ще търси връщане на Москва към сделката.

ЕС подготвя план за военна подкрепа от 20 милиарда евро за Украйна, включително доставки на оръжие и военно обучение, през следващите четири години, който вероятно ще бъде изпълнен чрез Европейския фонд за мир. Това съобщи във вторник европейското издание Politico, позовавайки се на свои дипломатически източници. Тази сума съответства на 5 милиарда евро годишно, което е приблизително равно на размера на военната помощ от ЕС, която Киев получи през 2022 г. и вероятно ще получи тази година. Politico отбелязва, че подобни разпределения за оръжейни трансфери са “тектонична промяна” за самовъзприятието на Европейския съюз, който се позиционира като мирен проект през цялата си история. Според изданието „Европейският съюз ще предложи създаването на доверителен фонд за подкрепа на снабдяването на украинските въоръжени сили за следващите четири години в размер на 20 милиарда евро“, съобщава eadaily.