Поредно заседание по делото срещу стачкуващите в болницата в Добрич

0
269
SONY DSC

Делото на Многопрофилната болница в Добрич срещу нейни служители продължава днес в Окръжния съд с поредното си заседание. Съдът трябва да прецени дали предупредителните стачни действия на медицински сестри, санитари и лекари, започнати на 13 октомври миналата година и последвалите ефективни с искане за по-високи заплати, са били законни. При предишното заседание двете страни по делото предоставиха редица доказателства, както че действията на служителите на здравното заведение са били стачни, така и че става въпрос само за протест.

Като знаково, но с негативен отзвук в обществото определи делото срещу 53-ма служители на многопрофилната болница в Добрич председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

На днешното заседание Мая Илиева очаква прокуратурата и съдът да разгледат доказателствата по същество и да се произнесат.

“При тази липса на кадри, при този дефицит,  при тази работа на няколко места, при това законодателство, някой работодател, вместо да се опита да си задържи обучените кадри, просто ги дава на съд. От един инат”, каза Илиева.

 

Повод за започването на стачните действия в МБАЛ Добрич през октомври месец миналата година беше искането медицинският персонал да постигне нивата на основна работна заплата, подписани в отрасловия Колективен трудов договор, а именно 1 500 лв. за медицинските сестри. Ръководството на здравното заведение увеличи заплатите на служителите си с 25%, с подписването на КТД добави и още увеличение и то стана между 37 и 40%. Още тогава от болницата заявиха, че това е максимумът, който могат да си позволят при настоящите цени на клиничните пътеки и предвид запазването на финансовата стабилност на областната болница в условията на галопираща инфлация. Срещу тези твърдения обаче от Синдиката на българските медицински специалисти изправиха тезата си, че тези пари така или иначе се дават, само че под формата на допълнителни възнаграждения, а не като част от основната заплата, каквото е тяхното настояване.

Заседанието ще започне от 14.30 часа в сградата на Окръжния съд в Добрич.
БНР