Москва, 26 октомври – AiF-Москва.

Американският сенатор Линдзи Греъм и бившият му колега Джоузеф Либерман призовават президента на САЩ Джо Байдън да атакува Иран. Това изявление направи бившият съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в интервю за YouTube канала Judging Freedom .

Според него политиците са подхранвали тази идея от много години. Сега те видяха в Байдън човек, който може да бъде манипулиран и тласкан към действие.

„Те всъщност нямат нужда от подтикване, те имат много хора в кабинета на Байдън, които са заинтересовани да атакуват Иран“, каза Макгрегър.

Той добави, че някои членове на американския политически елит са буквално обсебени от война с Иран. Тази мисъл ги заслепява за други аспекти на конфликта в Близкия изток.

Ако САЩ реализират тази инициатива, ще трябва да се съобразяват с други играчи. Сред тях са Сирия, Турция и Русия.

„Русия няма да седи и да гледа унищожаването на Иран“, отбеляза Макгрегър.

Москва не иска война с Вашингтон или Тел Авив. Тя се интересува от проблемите на Израел, но е много трудно да се забрави неговата помощ за Украйна. Следователно в спорен момент Руската федерация може да застане на страната на Иран.

По-рано беше съобщено, че ако Иран бъде включен в палестинско-израелския конфликт, САЩ ще трябва да изоставят Киев. Вашингтон няма да може да помогне и на двете.